Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τζόνσον: Πυρ ομαδόν κατά του Βρετανού πρωθυπουργού για τα «χιλιάδες πτώματα»

Με το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι μπορούν να ανοίξουν όλα στη χώρα έως τις 21 Ιουνίου.

«Μπούμερανγκ» κινδυνεύει να αποδειχθεί για τον Μπόρις Τζόνσον μια κυνική δήλωση που φέρεται να έκανε το φθινόπωρο, εν μέσω ενός φονικού κύματος της πανδημίας. Η αποκάλυψη της δήλωσης αυτής, που εγείρει ερωτήματα για την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση του Βρετανού πρωθυπουργού, προκάλεσε ντόμινο άλλων αποκαλύψεων, πίσω από τις οποίες βρίσκονται επικριτές του και, πιθανότατα, ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς. Ολα αυτά κινδυνεύουν να πλήξουν το θετικό κλίμα που είχε κατορθώσει να δημιουργήσει στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, με το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού και την επακόλουθη μεγάλη μείωση των κρουσμάτων και των θυμάτων κορονοϊού.

Παρά τις διαψεύσεις του Τζόνσον, πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν πως έγινε η επίμαχη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού ότι δεν θέλει άλλα λοκντάουν «ακόμη κι αν στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες»! Μετά την «Daily Mail», οι «Times», το BBC, το δίκτυο ITV και άλλα Μέσα δημοσίευσαν χθες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν πως έγινε η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, όταν το νέο κύμα της πανδημίας με τις μεταλλάξεις εξαπλωνόταν στη χώρα και εκείνος ανησυχούσε για την αναγκαιότητα ενός νέου λοκντάουν που θα οδηγούσε σε νέα χαμηλά ρεκόρ την οικονομία.

Ο Τζόνσον θέλησε χθες να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι, με το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, μπορούν να ανοίξουν όλα στη χώρα έως τις 21 Ιουνίου. Σε ένα μήνα οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 70% και σε μία εβδομάδα οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 30%, δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος κατηγορεί τον πρώην σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς για τη διαρροή των «ψευδών δηλώσεων». Ο Κάμινγκς, από την πλευρά του (μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας), αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι βρίσκεται εκείνος πίσω από τις διαρροές, αλλά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον ανεπαρκή για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ισχυριζόμενος πως ζήτησε από δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος να αναλάβουν την πολυδάπανη ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ. Πάντως, το BBC και το ITV επέμειναν χθες πως η δήλωση του Τζόνσον (ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown όσοι κι αν είναι οι νεκροί) έγινε μετά από υπουργική σύσκεψη και πως υπάρχουν αυτήκοοι μάρτυρες.

Ομως, πέραν της επίθεσης των μέσων ενημέρωσης, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος και με τους συγγενείς των θυμάτων του κορονοϊού, ενώ η αντιπολίτευση επανήλθε πιέζοντας για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες της πανδημίας. Δεκάδες οικογένειες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των συγγενών τους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. «Αυτά τα πτώματα είναι οι αγαπημένοι μας… Μητέρες, πατέρες, κόρες και γιοι, αδελφοί και αδελφές, παππούδες, σύζυγοι…», έγραψαν ομάδες πενθούντων συγγενών, οργισμένοι κατά του Τζόνσον.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ακόμη και ο υπαινιγμός από τον Βρετανό πρωθυπουργό στα θύματα με απαράδεκτα σχόλια προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη χώρα, που θρηνεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 127.000 νεκρούς από τη νόσο Covid.

Ειδικοί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos MORI ανέφεραν χθες στο CNN ότι ενδέχεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού λόγω των σχολίων, όμως σύντομα θα ανακάμψει χάρη στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όντας ένας από τους δύο αγώνες του προγράμματος που προσφέρουν αυξημένους βαθμούς στους συμμετέχοντες, ο αγώνας θα αποτελέσει και φέτος τον ένατο και τελευταίο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Kuga είναι το μεσαίο SUV που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα προτάσσοντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατηγορία, μια νέα και άκρως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota ξεκίνησε τη δοκιμή ενός νέου φορτηγού που κινείται με υδρογόνο μαζί με την Coca-Cola στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εφοδιασμού της εταιρείας αναψυκτικών....

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb οδήγησαν τους επιστήμονες στην ανακάλυψη ενός γιγάντιου εξωπλανήτη, ενός «σούπερ Δία» σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό...