Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Έλον Μασκ: Ποιος είναι ο πολυμήχανος κροίσος που αγόρασε το twitter

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που εκφράζει την εποχή μας, αυτός θα πρέπει να είναι ο Έλον Μασκ και πλέον έδωσε και άλλο ένα ερέθισμα στον πλανήτη να μιλά για αυτόν με την εξαγορά του twitter.

Ο Ελον (ή Ιλον) Ριβ Μασκ είναι πολυπράγμων και ανήσυχος, οραματιστής και υλιστής. Δηλώνει επιχειρηματίας, μηχανικός, εφευρέτης και θα μπορούσαν να προστεθούν στο βιογραφικό του ένα σωρό άλλες ιδιότητες, με πρόσφατη αυτή της ισχύος του χρήματος – εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, με περιουσία που εκτιμάται στα 203 δισεκατομμύρια δολάρια!

Είναι από τους ελάχιστους βαθύπλουτους -μαζί με τον Τζεφ Μπέζος- που αβγάτισαν την περιουσία τους μέσα στην πανδημία (έναν χρόνο πριν, ο Μασκ κατείχε… μόνο 24,6 δισ. δολάρια).

Ολα αυτά, ίσως, κάνουν τον Ελον Μασκ ένα σεβαστό πρόσωπο στην παγκόσμια ελίτ των πλουσίων, αλλά μάλλον εκείνος ενδιαφέρεται για περισσότερα.

Από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως την εξερεύνηση του Διαστήματος και του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο ανήσυχος Μασκ, που συχνά εμφανίζεται τόσο αντιφατικός στις πεποιθήσεις όσο και στις πράξεις του, τελευταία είχε προκαλέσει «σεισμό» με τη στήριξή του στα κρυπτονομίσματα, κάνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να χάσει τον ύπνο της…

Η ανοιχτή υποστήριξη του Μασκ στο bitcoin οδήγησε το κρυπτονόμισμα σε ύψη-ρεκόρ (έφθασε τα 48.000 δολάρια). Η εταιρία του, Tesla, αγόρασε bitcoins αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε ότι τα αποδέχεται ως μέσο πληρωμής.

Ποιος είναι ο Έλον Μασκ

Ο Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και ανήκει με το ένα πόδι στη «γενιά Χ» και με το άλλο στη γενιά «γενιά Υ» (των Millennials), αλλά θα μπορούσε να είναι αυθεντικός εκπρόσωπος και των Μετα-Millennials («γενιάς Ζ»).

Μεγάλωσε με τον πατέρα του, Ερολ -μετά το διαζύγιο των γονιών του-, έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό, από τον οποίο μάλλον επηρεάστηκε, καθώς από μικρό παιδί καταπιανόταν με μηχανές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε ηλικία 12 ετών είχε ήδη ολοκληρώσει ένα παιχνίδι σε γλώσσα Basic, το οποίο πούλησε σε περιοδικό για υπολογιστές.

Στην ενήλικη ζωή του, εφάρμοσε με τον πιο επιτυχή τρόπο τις σπουδές του στη Φυσική και τα Οικονομικά στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα του χρήματα

Κέρδισε τα πρώτα του χρήματα ιδρύοντας μια διαδικτυακή εταιρία (Zip2), η οποία διευκόλυνε τους ενδιαφερομένους στην εύρεση εμπορικών επιχειρήσεων. Κατάφερε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους αμερικανικούς μιντιακούς ομίλους και, όταν πούλησε την εταιρία, ήταν πιο πλούσιος κατά 22 εκατομμύρια.

Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε η άνοδος, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει αυτόν τον ανεξάντλητο επιχειρηματία.

Οι πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που σήμερα είναι μια αυτονόητη διαδικασία, το 1999 ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, η οποία οδήγησε στη γνωστή PayPal, που εξαγοράστηκε από την eBay, τοποθετώντας τον Μασκ στο πάνελ των πολυεκατομμυριούχων. Ομως, για τον Μασκ τα σύνορα δεν βρίσκονταν στη Γη.

Διάβαζε από μικρός το έργο του Ισαάκ Ασίμοφ και η εξερεύνηση του Διαστήματος ήταν για εκείνον όνειρο και όραμα, που προσπάθησε να υλοποιήσει με την εταιρία SpaceX.

Στην Ελλάδα

Η «εταιρία Διαστήματος» σχεδίασε και κατασκεύασε τις πρώτες ιδιωτικές διαστημομηχανές που τοποθέτησαν δορυφόρους γύρω από τη Γη. Το 2012 μία από αυτές προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας προμήθειες έπειτα από συμφωνία με τη ΝΑSΑ. Η SpaceX του Μασκ (για την ακρίβεια, η θυγατρική της Starlink) έχει θέσει σε τροχιά 60 δορυφόρους, ώστε να παρέχουν χαμηλού κόστους πρόσβαση στο Διαδίκτυο παγκοσμίως.

Οπως λέγεται, σύντομα θα καλυφθεί και η χώρα μας τηλεπικοινωνιακά, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στη χορεία των κρατών με γρήγορο Ιντερνετ.

Στη χώρα μας, πάντως, ο Μασκ είναι πιο γνωστός ως επικεφαλής της εταιρίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, την οποία απέκτησε το 2004 και συμμετέχει στον τεχνικό σχεδιασμό. Τώρα πλέον, η Tesla είναι η εταιρία αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως.

Επίσης, είναι πρόεδρος της εταιρίας φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity και της εταιρίας συστημάτων διάνοιξης τούνελ Boring Company. Θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και στηρίζει την πράσινη ενέργεια, αν και δεν συμβαδίζουν πάντα οι εξαγγελίες με τις πράξεις του.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες δραστηριότητές του είναι η ίδρυση της εταιρίας νευροτεχνολογίας Neuralink και της OpenAI, μιας υπηρεσίας «ελέγχου» των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Neuralink παρουσίασε πριν από λίγους μήνες ένα πείραμα τοποθέτησης εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο, που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα (όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια, η απώλεια μνήμης ή ακοής).

Στην εποχή που δαιμονοποιούνται τα «τσιπάκια», ο «Μίστερ Τέσλα» παρουσίασε ένα φιλόδοξο πείραμα για τη δημιουργία ενός συστήματος αλληλεπίδρασης εγκεφάλου και μηχανών.

Οι πολιτικές απόψεις του Έλον Μασκ

Ο Μασκ έχει, επίσης, στα… σκαριά ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με ηλεκτρική προώθηση, ενώ δεν έχει σταματήσει να οραματίζεται αποικίες στον πλανήτη Αρη!

Οι πολιτικές του απόψεις (δηλώνει 50% Δημοκρατικός και 50% Ρεπουμπλικανός) μπερδεύουν τη δεύτερη πατρίδα του, την Αμερική, όπως επίσης και την πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον.

Αλλοτε στήριζε και άλλοτε όχι τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακόμη και στο θέμα του κορονοϊού έχει απόψεις που αναιρούν η μία την άλλη.

Οι δύο όψεις του χαρακτήρα του και η ευμεταβλητότητά του φαίνονται ακόμη και στην προσωπική του ζωή: έχει κάνει δύο γάμους -έχει 6 γιους-, ενώ με τη δεύτερη γυναίκα του έχει χωρίσει και ξαναπαντρευτεί δύο φορές!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...