Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Moskva: Οι πρώτες εικόνες από το καταδρομικό στις φλόγες και με κλίση!

Φωτογραφίες από το φλεγόμενο ρωσικό καταδρομικό πλοίο «Moskva» δημοσιεύθηκαν στο Twitter, δείχνοντας την κλίση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα λίγο πριν βυθιστεί.

Η απώλεια της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που είχε τεράστια δύναμη πυρός και ήταν το καμάρι του πολεμικού ναυτικού, ενδέχεται να έχει ευρύτερες συνέπειες και στην εξέλιξη του πολέμου.

Τα βασικά σενάρια αναφορικά με το τι συνέβη με το καταδρομικό «Moskva» είναι δύο. Σύμφωνα με αυτό που προβάλλει η Μόσχα και αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, στο πλοίο σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις πυρομαχικών οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο κύτος του. Στη συνέχεια, δε, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, του έδωσαν τη χαριστική βολή.

 

Το Κίεβο, ωστόσο, επιμένει εξαρχής – από το πρωί της Πέμπτης, όταν έγινε γνωστό ότι το καταδρομικό «Moskva» είχε πιάσει φωτιά και είχε εκκενωθεί από το πλήρωμά του – ότι το καταδρομικό επλήγη από δύο πυραύλους Neptune (σοβιετικής προέλευσης, οι οποίοι έχουν εκσυγχρονιστεί) που εκτόξευσαν οι ουκρανικές δυνάμεις από την ξηρά. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό τον οποίο οι δυτικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν «αξιόπιστο», έστω κι αν ακόμη δεν τον επιβεβαιώνουν – με την εκδοχή αυτή να ενισχύεται και από το γεγονός ότι άλλα ρωσικά πλοία στην περιοχή φέρονται να έχουν απομακρυνθεί από τις ακτές, ενδεχομένως φοβούμενα μήπως έχουν την ίδια τύχη.

Καταδρομικό Moskva: Ποιο ήταν το καμάρι του ρωσικού Στόλου – Τα μυστικά, οι τρεις πόλεμοι και η «καταγωγή»

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...