Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τι συμβαίνει στη Σανγκάη; Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στο σκληρό lockdown

Οι απίστευτες σκηνές από το lockdown στη Σανγκάη έχουν αφήσει τον υπόλοιπο πλανήτη άναυδο, να  αναρωτιέται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό.

Έχουν ακουστεί και διαδοθεί θεωρίες συνωμοσίας για νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ή ακόμη και εμφάνιση νέου ιού.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξηγεί στο onlarissa.gr τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα και ξεκαθαρίζει το τοπίο δίνοντας τους τρεις λόγους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για όλο αυτό το άγριο σκηνικό που λαμβάνει χώρα στην Κίνα το τελευταίο διάστημα με το σκληρό lockdown.

«Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στη Σανγκάη όλα αυτά» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης και εξηγεί:

Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την «Όμικρον» έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η «Όμικρον» είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι, αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους.

«Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στη Σανγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορωνοϊό. Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...