Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας υποσχέθηκε πως «θα ξαναχτίσει την Μαριούπολη»

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης. Ο λόγος για τον Ρινάτ Αχμέτοφ, του οποίου η αυτοκρατία των επιχειρήσεων καταρρέει εδώ και οχτώ χρόνια λόγω των συγκρούσεων στην ανατολικη Ουκρανία.  Στη Μαριούπολη βρίσκονται δύο τεράστιες χαλυβουργίες που του ανήκουν.

Ο 55χρονος Ρινάτ Αχμέτοφ, γιος ανθρακωρύχου από το Ντονέτσκ, βρίσκεται στην 687η θέση του Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Αχμέτοφ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας «Σαχτάρ Ντονέτσκ» και δύο εργοστασίων χάλυβα στη Μαριούπολη σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters δεσμεύτηκε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της πολύπαθης Μαριούπολης αλλά και ολόκληρης της χώρας του.

«Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρναική πόλη», τόνισε ο Αχμέτοφ απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του Reuters.

«Πιστεύω ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας θα υπερασπιστούν την πόλη, αν και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι γι’αυτούς», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με τους διευθυντές της Metinvest που είναι επικεφαλής των χαλυβουργείων Azovstal και Illich Iron and Steel Works στην Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, η Metinvest ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ υπό ρωσική κατοχή, ενώ γνωστοποίησε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης έχει απενεργοποιήσει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας της ουκρανικής μεταλλουργίας.

Ο Αχμέτοφ επαίνεσε το «πάθος και τον επαγγελματισμό» του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου και έτσι φαίνεται ότι οι σχέσεις τους έχουν εξομαλυνθεί, καθώς ο Ουκρανός ηγέτης πέρυσι είχε δηλώσει ότι συνωμότες που ήλπιζαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, είχαν προσπαθήσει να εμπλέξουν τον επιχειρηματία. Ο Αχμέτοφ τότε είχε κάνει λόγο για «απολύτο ψέμα».

«Και ο πόλεμος σίγουρα δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση. Θα ξαναχτίσουμε ολόκληρη την Ουκρανία», δήλωσε ο Αχμέτοφ, προσθέτοντας ότι επέστρεψε στη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου και έκτοτε βρίσκεται εκεί.

Ο Αχμέτοφ δεν αποκάλυψε που βρισκόταν, αλλά είπε ότι βρισκόταν στην Μαριούπολη από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν και κάποιες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέμεναν την έναρξη της εισβολής. «Μίλησα με κόσμο στους δρόμους, συναντήθηκα με εργάτες», σημείωσε.

«Η φιλοδοξία μου είναι να επιστρέψω σε μια ουκρανική Μαριούπολη και να εφαρμόσω τα νέα παραγωγικά μας σχέδια, ώστε ο χάλυβας που παράγεται στην Μαριούπολη να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές όπως πριν».

Ο Αχμέτοφ, για χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, είδε την αυτοκρατορία του να συρρικνώνεται από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας και τις δύο ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

«Για εμάς, ο πόλεμος ξέσπασε το 2014. Χάσαμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία τόσο στην Κριμαία όσο και στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές στο Ντονμπάς. Χάσαμε τις επιχειρήσεις μας, αλλά αυτό μας έκανε σκληρότερους και δυνατότερους», υπογράμμισε ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος.

«Είμαι βέβαιος ότι η SCM, ως η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας, θα παίξει ρόλο κλειδί στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», σχολίασε, επικαλούμενος αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι η ζημιά από τον πόλεμο αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (924,6 δισ. ευρώ).

«Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα άνευ προηγουμένου διεθνές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία», σημείωσε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ που συνέδραμε αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πιστεύω ότι όλοι θα ξαναχτίσουμε μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική και επιτυχημένη Ουκρανία μετά τη νίκη μας σε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε ο Αχμέτοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...