Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Λαχείο» για το περιβάλλον: Γάλλος κέρδισε 199 εκατ. ευρώ και τα διαθέτει για τη σωτηρία του πλανήτη

Ένας υπερτυχερός Γάλλος κέρδισε το ιλιγγιώδες ποσό των 199 εκατ. ευρώ στο τζακ ποτ και αντί να τα ξοδέψει για μια άνετη και γεμάτη χλιδή ζωή, τα δώρισε για την δημιουργία ενός ιδρύματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νικητής, με το παρατσούκλι «Guy» που του δόθηκε από τον γαλλικό όμιλο λοταρίας Françaises des Jeux (FDJ), κέρδισε τα χρήματα τον Δεκέμβριο του 2020.

Εκείνη την εποχή, το τζακ ποτ ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του EuroMillions, μιας λοταρίας στην οποία συμμετείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κατά την γνώμη μου, η προτεραιότητα είναι η σωτηρία του πλανήτη», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien.

«Πρέπει να δράσουμε, είναι έκτακτη ανάγκη. Αν δεν γίνει τίποτα για τον πλανήτη, όλες οι άλλες ενέργειες θα είναι μάταιες. Δεν θα υπάρχουμε», αναφέρει ο υπερτυχερός.

Κλιματολόγοι από όλο τον κόσμο ανέφεραν πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, για να αποτραπούν θανατηφόρες και καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να συμβεί εντός αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Αναπολώντας τη στιγμή της νίκης του, ο «Guy» είπε στη Le Parisien ότι αφότου ανακοινώθηκε ότι ήταν πράγματι ο νικητής, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα χρήματα του για καλό σκοπό.

«Τη στιγμή που έμαθα ότι ήμουν ο τυχερός νικητής των EuroMillions, ήθελα να μοιραστώ την τύχη μου».

Έτσι και έκανε δημιουργώντας ένα ίδρυμα, το Anyama, που πήρε το όνομά του από μια πόλη στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου πέρασε αρκετά χρόνια κατά την παιδική του ηλικία.

«Έχω μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρηματικού βραβείου μου και σταδιακά θα τα δώσω σχεδόν όλα», είπε.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ιδρύματος, μια ανάμνηση που είχε ο άνθρωπος αυτός με φορτηγά που φόρτωναν κομμένα δέντρα στην Ακτή Ελφαντοστού τον παρακίνησε να ασχοληθεί ενεργά με το περιβάλλον.

«Αυτή η πομπή των φορτηγών μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και με γέμισε οργή», λέει ο ίδιος.

Η ομάδα της FDJ χαιρέτισε την απόφασή του να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του βραβείου του για τη διάσωση του περιβάλλοντος, δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ομίλου Θίμπολτ Μόνγκις, χαρακτηρίζοντάς το ως μια εξαιρετική και γενναιόδωρη χειρονομία.

Ο νικηφόρος συνδυασμός του Guy το 2020 ήταν τα 6, 9, 13, 24, 41 και τα τυχερά αστέρια 3 και 12.

Πάντως, τη θέση του «Guy» για τον μεγαλύτερο νικητής του τζακ ποτ πήρε ένας άλλος Γάλλος που κέρδισε το ποσό των 219 εκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφθηκε εκ νέου σήμερα το 401 Γενικό Στρατιωτικό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανακοινώνει αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023, σημειώνοντας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τουρκική κλιμάκωση, η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθειες ώστε οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να ανακοινωθούν πριν της 15 Αυγούστου γίνονται σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός...