Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Σολτς ζητούν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν σήμερα από την Άγκυρα ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με το Κίεβο.

«Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σολτς, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία ως καγκελάριος. Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε ακλόνητα τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Και οι δύο μαζί, έκαναν έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Σταμάτα για μια στιγμή». Είναι σαφές, είπε ο Σολτς, ότι κάθε μέρα, με κάθε βόμβα, η Ρωσία απομακρύνεται από τον κύκλο της διεθνούς κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν αμφισβητούνται, τόνισε.

Η συνάντηση αυτή έγινε σε «κλίμα ειλικρίνειας», όπως είπε ο Ερντογάν, ενώ ο Σολτς την χαρακτήρισε «εποικοδομητική και παραγωγική». Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε μάλιστα «τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Όταν ρωτήθηκε για την «ουδετερότητα» που τηρεί η χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε ότι θέλει «να διατηρήσει τους φιλικούς δεσμούς με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν».

«Στείλαμε την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε», επανέλαβε.

Από το 2019 η Άγκυρα εξοπλίζει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης εναντίον των ρωσικών αρμάτων μάχης. «Η Τουρκία έστειλε όπλα στην Ουκρανία, όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη», σχολίασε ο Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Μόσχα προτού να ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες, συνομίλησε πολλές φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Σάββατο είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον Γκίντερ Ζόιφερτ, ερευνητή στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, η επίσκεψη του Σολτς έχει ως στόχο να «συνδέσει» την Άγκυρα με τη Δύση. «Κανείς δεν ζητάει από την Τουρκία να υιοθετήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά τουλάχιστον να μην τις υπονομεύει» προσπαθώντας να τις παρακάμψει, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....