Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Παναγία των Παρισίων: Το κοινό μπορεί τώρα να «υιοθετήσει» ένα από τα τερατόμορφα αγάλματά της

Η Παναγία των Παρισίων, κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό από την πυρκαγιά του 2019, αποκαθίσταται σιγά-σιγά, εν μέρει χάρη στην αγάπη του κοινού.

Μια ομάδα που ασχολείται με τη χρηματοδότηση του ακριβού εγχειρήματος της αποκατάστασης του ναού, οι «Φίλοι της Παναγίας των Παρισίων», τρέχει ήδη από το 2017 μια διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματικών δωρεών, με τα ποσά που συγκεντρώνονται να διατίθενται απευθείας για την ολοκλήρωση των επισκευών.

Ο ναός είχε ανάγκη από ανακαίνιση πριν και από την καταστροφή, ωστόσο η ανάγκη αυτή έγινε πιο επιτακτική από ποτέ μετά την πυρκαγιά, με την ανταπόκριση του κόσμου να αυξάνεται αντίστοιχα.

Πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν την Παναγία των Παρισίων έχουν ήδη αποκατασταθεί πλήρως, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της προσφοράς του κόσμου: Σύμφωνα με τη σελίδα των «Φίλων», τα αγάλματα Αγίων όπως ο Άγιος Παύλος και ο Άγιος Μάρκος έχουν επανέλθει στην πρότερη κατάστασή τους, ενώ ένας σημαντικός πίνακας με τίτλο «Ο εκατόνταρχος Κορνήλιος στα πόδια του Αγίου Πέτρου» βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική του αποκατάσταση.

Από την άλλη, εκκρεμεί ακόμη η επιδιόρθωση άλλων εμβληματικών έργων που ο ναός φιλοξενεί, όπως το άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης (Ζαν ντ’ Αρκ) και τα χαρακτηριστικά, τερατόμορφα γλυπτά που βρίσκονται στη στέγη του ναού και ανάμεσα στους δύο πυργίσκους του.

Τα αγάλματα αυτά, το καθένα εκ των οποίων φέρει ένα ξεχωριστό όνομα, είχαν σχεδιαστεί τον 19ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Eugène Viollet-le-Duc, και, σύμφωνα με το κείμενο της καμπάνιας αποκατάστασής τους, αποτελούν αναπαραστάσεις του «φανταστικού σύμπαντος του Μεσαίωνα».

Η καμπάνια για τα συγκεκριμένα γλυπτά καλεί τους φίλους του ναού να τα «υιοθετήσουν» μέσω των χρηματικών τους προσφορών, εγχείρημα που αναμένεται να στεφθεί επίσης με επιτυχία, καθώς τα αγάλματα έχουν φωτογραφηθεί και αγαπηθεί αμέτρητες φορές από τους πιστούς και τους επισκέπτες του ναού, από ολόκληρο τον πλανήτη.

Λίγο μετά την πυρκαγιά του 2019, οι καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων για την διάσωση του ναού διοργανώνονταν κυρίως από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας, οι οποίες διέθεσαν τελικά ποσά που συνολικά έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Πλέον, πολλοί, λιγότερο εύποροι «φίλοι» του ναού διαθέτουν με προθυμία τον «οβολό» τους ώστε το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πέραν των δωρεών του κοινού, το πρότζεκτ αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων χρηματοδοτείται και διενεργείται σε μεγάλο βαθμό και από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να τον επαναφέρει ακριβώς στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τις φθορές που υπέστη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φιλοδοξεί τα έργα να ολοκληρωθούν το 2024, χρονιά κατά την οποία το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρόλα αυτά, ειδικοί εκτιμούν ότι η αποκατάσταση μπορεί εν τέλει να χρειαστεί 10-15 χρόνια επιπλέον, μέχρι την οριστική της ολοκλήρωση.

ΠΗΓΗ: CNN 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όντας ένας από τους δύο αγώνες του προγράμματος που προσφέρουν αυξημένους βαθμούς στους συμμετέχοντες, ο αγώνας θα αποτελέσει και φέτος τον ένατο και τελευταίο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Kuga είναι το μεσαίο SUV που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα προτάσσοντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατηγορία, μια νέα και άκρως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota ξεκίνησε τη δοκιμή ενός νέου φορτηγού που κινείται με υδρογόνο μαζί με την Coca-Cola στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εφοδιασμού της εταιρείας αναψυκτικών....

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb οδήγησαν τους επιστήμονες στην ανακάλυψη ενός γιγάντιου εξωπλανήτη, ενός «σούπερ Δία» σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό...