Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική κρίση: Συμφωνία Πούτιν-Μακρόν για αποκλιμάκωση και συνέχιση του διαλόγου

Την πρόθεσή του να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου με τη Δύση και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν πραγματοποιήθηκε αφού οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπέβαλαν τις επίσημες γραπτές απαντήσεις τους στα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας, μετά από εβδομάδες προσωπικής δημόσιας σιωπής για την ουκρανική κρίση από πλευράς του Ρώσου προέδρου.

«Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι ήταν σημαντικό να εργαστούμε για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης.

Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση και η συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με το Ελιζέ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εξέφρασε καμία επιθετική πρόθεση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Εξάλλου, για τις συνομιλίες που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι παραμένουν «δύσκολες» αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ως προέδρος της Γαλλίας, ο Μακρόν επιδίωξε διάλογο με τον Πούτιν, μερικές φορές προς εκνευρισμό των συμμάχων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες των δύο ηγετών «σεβαστές και σοβαρές», δήλωσε ότι ο Πούτιν επανέλαβε το αίτημα των εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία των γειτονικών χωρών πρέπει να γίνει σεβαστή, είπε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...