Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Μια φορά στα χίλια χρόνια» η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα- Απίστευτες εικόνες και βίντεο

Η τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα συμβαίνει μόνο «περίπου κάθε χίλια χρόνια» και ήταν τόσο μεγάλη που ήταν ορατή από το διάστημα.

Η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 7,4 βαθμών και προκάλεσε τσουνάμι στην ακτή του νησιού του Ειρηνικού, αφήνοντάς το καλυμμένο με στάχτη και αποκομμένο από βοήθεια.

Στις ΗΠΑ, κύματα άνω των τεσσάρων ποδιών καταγράφηκαν στις ακτές της Καλιφόρνια το Σάββατο και κύματα τσουνάμι καταγράφηκαν κατά μήκος των ακτών στο Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, τη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και την Αλάσκα.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν τη θεαματική έκρηξη από το διάστημα και παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις, οι θεατές συρρέουν στις παραλίες για να δουν τα αυξανόμενα κύματα του τσουνάμι.

Η Τόνγκα που επλήγη από το τσουνάμι παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό «αποκομμένη» την Κυριακή, καθώς οι συνδέσεις τηλεφώνου και διαδικτύου αποκόπηκαν, αφήνοντας συγγενείς στη μακρινή Νέα Ζηλανδία να προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά του Ειρηνικού, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη αναφορές για θύματα.

Ο καθηγητής Shane Cronin, από το Πανεπιστήμιο του Auckland, είναι ειδικός στις εκρήξεις της Τόνγκα. «Αυτή είναι μια από τις τεράστιες εκρήξεις που το ηφαίστειο μπορεί να παράγει περίπου κάθε χίλια χρόνια», έγραψε στο The Conversation.

Πρόσθεσε δε ότι «θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε για αρκετές εβδομάδες ή και χρόνια σε μεγάλες ηφαιστειακές αναταραχές από το ηφαίστειο Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai».

Δύο γυναίκες πνίγηκαν στο βόρειο Περού όταν κύματα δύο μέτρων χτύπησαν ένα φορτηγό, παρασύροντάς το στη θάλασσα στην παραλία Naylamp, Lambayeque, στα βόρεια της χώρας.

Το τεράστιο σύννεφο τέφρας που καλύπτει το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος της Τόνγκα εμποδίζει πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία για την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...