Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Ανέπτυξε στρατό σε νησί της Βαλτικής -Απάντηση στη «ρωσική δραστηριότητα» στην περιοχή

Μια ακόμη ανησυχητική κίνηση που αφορά τα ανατολικά της Ευρώπης έγινε σήμερα (14/1), αυτήν τη φορά από τη Σουηδία.

Η σκανδιναβική χώρα ανέπτυξε τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια, η οποία αποφασίστηκε λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.

Περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες θεάθηκαν να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι.

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν αυτήν την εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.«Οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Σουηδικού Στρατού, Μίχαελ Κλάσον, είπε ότι οι μονάδες που αναπτύχθηκαν στο Βίσμπι, προέρχονται από τις δυνάμεις που σταθμεύουν ήδη στο νησί και διέψευσε ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης».

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Η Σουηδία, που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018. Γενικά, είναι μια χώρα που απέχει από ενέργειες που έχουν να κάνουν με έντονη στρατιωτική δραστηριότητα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κατάσταση «συναγερμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...