17/01/2022

ΗΠΑ: Ο άνδρας που του μεταμόσχευσαν καρδιά χοίρου είχε μαχαιρώσει 22χρονο επτά φορές

Πριν λίγες ημέρες, οι χειρουργοί του University of Maryland Medical Center έγραψαν ιστορία όταν έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο, που έως τώρα φαίνεται να είναι επιτυχής, αφού το μόσχευμα δεν έχει απορριφθεί. Ωστόσο, τα ΜΜΕ, πέρα από τη σημαντική αυτή επέμβαση, εστιάζουν και στο παρελθόν του ασθενή.

Θεωρητικά, εάν η μεταμόσχευση οργάνου από γενετικά τροποποιημένο ζώο (το γουρούνι είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία για την αφαίρεση ενός σακχάρου που ευθύνεται για την απόρριψη οργάνων), κριθεί ως επιτυχημένη (δηλαδή ο ασθενής επιβιώσει) θα ανοίξει ένας νέος επιστημονικός δρόμος, ικανός να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση και γι’ αυτό οι ειδικοί προσπαθούν επί δεκαετίες να βρουν μια λύση με τη χρήση οργάνων από ζώα. Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες, όμως καμία δεν είχε στεφθεί με επιτυχία… έως τώρα.

Ο ασθενής που υποβλήθηκε στη διαδικασία λέγεται Ντέιβιντ Μπένετ, είναι 57 χρόνων και αδυνατούσε να βρει μόσχευμα, ενώ οι ημέρες του ήταν μετρημένες. Ήταν κλινήρης για έξι εβδομάδες και όπως είπε ο ίδιος, είχε αρχίσει να βλέπει το σκοτάδι. Παράλληλα, δεν πληρούσε τα κριτήρια για να μπει στη λίστα μεταμοσχεύσεων, ενώ είχε κριθεί ως ακατάλληλος για τεχνητή αντλία στην καρδιά, εξαιτίας της αρρυθμίας του.

Για να γίνει το χειρουργείο, χρειάστηκε να δώσει την έγκριση ο ασθενής, αλλά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς θα χρησιμοποιείτο πειραματικό ιατρικό προϊόν. Η έγκριση ήταν έκτακτης ανάγκης (η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να κρατηθεί στη ζωή ο ασθενής) και εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ωστόσο, ο Μπένετ είχε καταδικαστεί το 1998 για επίθεση κατά του Έντουαρντ Σουμέικερ. Τον είχε μαχαιρώσει επτά φορές και τον άφησε παράλυτο. Το θύμα πέρασε τα 19 επόμενα χρόνια, σε αμαξίδιο, πριν πάθει (το 2005) εγκεφαλικό και πεθάνει δυο χρόνια αργότερα -λίγο πριν «κλείσει» τα 41 του χρόνια.

Ο Μπένετ είχε δει την τότε σύζυγο του, Νόρμαν Τζιν, να κάθεται στα πόδια του Σουμέικερ, σε μια έξοδο για ποτό. Του έφερε χτυπήματα στην πλάτη, την κοιλιακή χώρα και το στήθος. Ο δράστης, ο οποίος ήταν 23 χρόνων τότε συνελήφθη και καταδικάστηκε (για επίθεση και οπλοφορία) σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Δεν εξέτισε ολόκληρη την ποινή. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πότε αποφυλακίστηκε, εν τούτοις η οικογένεια του Σουμέικερ λέει πως ήταν ελεύθερος στην πενταετία.

Την 7η Ιανουαρίου, ο πρώην κατάδικος, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καταληκτική καρδιακή ανεπάρκεια δέχθηκε να γίνει ο εθελοντής στην πειραματική -πρωτοποριακή- επέμβαση, που διήρκεσε εννέα ώρες. Ο επικεφαλής χειρουργός, Δρ. Μπάρλεϊ Γκρίφιθ είπε στη USA Today ότι «το μόσχευμα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας». Η οικογένεια του Σουμέικερ, που ενημερώθηκε για τα καθέκαστα από τα ΜΜΕ, δεν μοιράστηκε τον ενθουσιασμό των υπολοίπων. Δήλωσε ότι ο Μπένετ δεν άξιζε αυτήν την καινοτόμο ιατρική περίθαλψη, που θα ήταν χρήσιμο να ζήσει κάποιος άλλος.

Αντίθετα, το University of Maryland Medical Center δεν δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν γνώριζε το ιστορικό του ασθενούς. Εξήγησε ότι «όταν ήρθε στην κλινική, είχε τεράστια ανάγκη για φροντίδα» και η επιλογή του έγινε μόνο βάσει «των ιατρικών του αρχείων».

Τα συναισθήματα της οικογένειας του Σουμέικερ φάνηκε να μοιράστηκαν πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα, με τον καθηγητή βιοηθικής στο New York University, Άρθουρ Κάπλαν, να διευκρινίζει ότι «η βασική αρχή στην ιατρική είναι να θεραπεύουμε τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι. Δεν ασχολούμαστε με το να ξεχωρίζουμε τους αμαρτωλούς από τους αγίους. Το έγκλημα είναι νομικό θέμα».

Όταν κάποιος χρειάζεται μεταμόσχευση και άρα πρέπει να μπει στη σχετική λίστα, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν υπόψη διάφορα δεδομένα, όπως το ιστορικό κατάχρησης ουσιών ή τον κίνδυνο ενός φυλακισμένου να εμφανίσει λοίμωξη, ενώ είναι στη φυλακή, όπως και την πρόσβαση στη φροντίδα μετά την επέμβαση. Οι ειδικοί της ιατρικής δεοντολογίας λένε πως το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, επιβάλλει τη φυλάκιση, την οικονομική αποζημίωση ή άλλες ποινές σε όσους καταδικάζονται για βίαια αδικήματα. Η στέρηση ιατρικών υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ μέρος της ποινής.

Σε ό,τι αφορά την επέμβαση, πριν κριθεί ως επιτυχημένη, ο Μπένετ θα πρέπει να παρακολουθηθεί για εβδομάδες.