Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο ο αρουραίος «ναρκαλιευτής» Μαγκάουα: Είχε καθαρίσει πάνω από 100 ναρκοπέδια στην Καμπότζη

Ο Μαγκάουα, ο διάσημος αρουραίος – «ναρκαλιευτής» που είχε βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο για τον ηρωισμό του, πέθανε σε ηλικία οκτώ ετών.

Στην πεντάχρονη καριέρα του το τρωκτικό κατάφερε να σαρώσει μυρίζοντας πάνω από 100 ναρκοπέδια και εκρηκτικά στην Καμπότζη. Είναι ο πιο επιτυχημένος αρουραίος, εκπαιδευμένος από την βελγική οργάνωση Apopo και έχει συμβάλει στον καθαρισμό 141.000 τετραγωνικών μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί σε 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της οργάνωσης, ο αφρικανικός γιγάντας «πέθανε ειρηνικά» το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ζύγιζε 1,2 γρ. και είχε μήκος 70 εκατοστών. Παρότι το μέγεθός του ήταν μακράν μεγαλύτερο από κάθε άλλο είδος αρουραίου, ο Μαγκάουα ήταν και πάλι αρκούντως μικρός και ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτεί τα εκρηκτικά όταν βρισκόταν πάνω τους.

Ήταν ικανός να σαρώσει ένα πεδίο μεγέθους γηπέδου τένις σε μόλις είκοσι λεπτά – περιοχή για την οποία, σύμφωνα με την Apopo, ένας άνθρωπος με μεταλλικό ανιχνευτή θα χρειαζόταν μία έως τέσσερις ημέρες.

Το 2020, βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες του και την «σωτήρια αφοσίωσή του στο καθήκον» από την PDSA- βρετανική οργάνωση για ζώα- κι έγινε ο πρώτος αρουραίος στα 77 χρόνια της οργάνωσης που κερδίζει αυτό το βραβείο.

«Όλοι εμείς στην Apopo νιώθουμε βαριά την απώλεια του Μαγκάουα και είμαστε ευγνώμονες για την απίστευτη δουλειά που έκανε. Η απίστευτη αίσθηση όσφρησής του επέστρεψε σε κοινότητες της Καμπότζης να ζήσουν, να εργαστούν και να παίξουν χωρίς τον φόβο να χάσουν τη ζωή ή να ακρωτηριαστούν» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...