25/01/2022

200 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν στο φορτηγάκι δημάρχου

H αστυνομία στο βόρειο Νίγηρα κατέσχεσε περισσότερα από 200 κιλά  κοκαΐνης, αξίας περίπου 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρονταν με το επίσημο φορτηγό του τοπικού δημάρχου, δήλωσαν δύο αστυνομικές πηγές τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος και ο οδηγός του, που επέβαιναν στο όχημα εκείνη τη στιγμή, συνελήφθησαν με 199 «τούβλα» κοκαΐνης σε ένα σημείο ελέγχου στο δρόμο, κοντά  στον εμπορικό κόμβο της ερήμου Agadez την Κυριακή, ανέφεραν οι πηγές.

Δήλωση από το Κεντρικό Γραφείο του Νίγηρα για την Καταστολή της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών (OCRTIS) επιβεβαίωσε ότι είχε σημειωθεί ρεκόρ κατάσχεσης κοκαΐνης στο Agadez, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Δυτική Αφρική – συνήθως μια οδός διαμετακόμισης παράνομων ναρκωτικών στο δρόμο από τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη – έχει καταγράψει μια σειρά από κατασχέσεις-  ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Η Σενεγάλη κατέσχεσε περισσότερους από δύο τόνους καθαρής κοκαΐνης από ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού τον Οκτώβριο, και οι αρχές της Γκάμπια κατέσχεσαν σχεδόν τρεις τόνους τον περασμένο Ιανουάριο από ένα φορτίο που προερχόταν από τον Ισημερινό.

Μετά την κατάσχεση 16,7 τόνων ρητίνης κάνναβης αξίας περίπου 37 εκατομμυρίων δολαρίων στον Νίγηρα τον περασμένο Μάιο, ο συντονιστής της μονάδας ναρκωτικών της Interpol, Jan Drapal, είπε στο Reuters ότι οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών έστελναν μεγαλύτερες αποστολές ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση.