28/01/2022

Φάουτσι για Όμικρον: Ο κίνδυνος αύξησης των νοσηλειών παραμένει- Απειλεί το σύστημα περίθαλψης

Ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ στις μολυσματικές ασθένειες, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος αύξησης της νοσηλείας λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, ακόμη και καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή.

«Η μόνη δυσκολία είναι ότι αν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα, ακόμα κι αν το ποσοστό νοσηλείας είναι χαμηλότερο με την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μια έξαρση νοσηλειών που μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Φάουτσι σε συνέντευξή του την Κυριακή στο CNN.

Η μετάλλαξη Όμικρον υπολογίστηκε ότι αφορούσε το 58,6% των κρουσμάτων του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

«Σίγουρα θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα γιατί πρόκειται για έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό από τον Δέλτα», είπε ο Φάουτσι στο CNN. Επεσήμανε ωστόσο εκ νέου ότι «Φαίνεται, στην πραγματικότητα, ότι η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή, τουλάχιστον από δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει από τη Νότια Αφρική, από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και ορισμένα από προκαταρκτικά δεδομένα από εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Φάουτσι πρόσθεσε ότι το CDC θα κυκλοφορήσει σύντομα με μια διευκρίνιση σχετικά με το αν τα άτομα με COVID-19 θα πρέπει να είναι αρνητικά για να εξέλθουν από την καραντίνα τους, μετά από τη σύγχυση που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με κάποιες νέες οδηγίες που επέτρεπαν στους ανθρώπους να βγουν από την καραντίνα μετά από πέντε ημέρες, εάν δεν έχουν συμπτώματα.

Το CDC είχε μειώσει τη συνιστώμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα με ασυμπτωματικό COVID στις πέντε ημέρες, από τις 10. Η οδηγία αυτή δεν απαιτεί τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο δεν είναι πλέον μολυσματικό προτού επιστρέψει στην εργασία του ή κοινωνικοποιηθεί, με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

«Έχετε δίκιο. Υπήρξε κάποια ανησυχία για το γιατί δεν ζητάμε από τους ανθρώπους σε αυτό το πενθήμερο να κάνουν εξετάσεις. Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται τώρα», είπε ο Φάουτσι στο ABC News σε μια ξεχωριστή συνέντευξη την Κυριακή. «Πιστεύω ότι θα ακούσουμε περισσότερα για αυτό την επόμενη μέρα από το CDC».

Οι αρχές των ΗΠΑ κατέγραψαν τουλάχιστον 346.869 νέα κρούσματα το Σάββατο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ από τον COVID-19 αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 377, στους 828.562.