Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Johnson & Johnson: Στα αζήτητα… το εμβόλιο της – Η μία χώρα μετά την άλλη αναστέλλει τη χορήγησή

Η αισιοδοξία ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα επιταχύνει το «ληθαργικό» εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ε.Ε. κράτησε σχεδόν μία ημέρα.

Το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρίας κινδυνεύει να βρεθεί στα… αζήτητα, ακολουθώντας το δρόμο της σουηδοβρετανικής εταιρίας AstraZeneca, που η χρήση του εμβολίου της έχει περιοριστεί σε πολλά κράτη-μέλη της Ενωσης.

Τα αρμόδια όργανα στις ΗΠΑ συνέστησαν αναστολή της χρήσης του σκευάσματος της J&J έπειτα από τις περιπτώσεις θρομβώσεων που καταγράφηκαν και διερευνώνται – έξι υποθέσεις σε 6,8 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις. Ταυτόχρονα, η εταιρία ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, προληπτικά, μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξη των παραδόσεων στη «γηραιά ήπειρο».

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το συγκεκριμένο εμβόλιο και επί του παρόντος αξιολογεί τα δεδομένα για να αποφασίσει αν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια. Η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., που σταδιακά λαμβάνουν τις δόσεις του τέταρτου εγκεκριμένου εμβολίου, αναμένουν τους αρμόδιους φορείς (ευρωπαϊκούς ή εγχώριους) για να εξετάσουν τις κινήσεις τους.

Το Βέλγιο -μία από τις πρώτες χώρες που έλαβε τα φιαλίδια τη Δευτέρα- ανακοίνωσε αρχικώς πως θα προχωρήσει κανονικά στους εμβολιασμούς, ωστόσο χθες επισήμανε πως θα περιμένει τη νέα αξιολόγηση. Στάση αναμονής διατηρεί και η Σουηδία.

Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία και λοιμωξιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ εκτιμά πως οι εμβολιασμοί στη χώρα με το J&J θα προχωρήσουν κανονικά και ίσως περιοριστεί μόνο στους άνω των 60 ετών. Αντίστοιχη απόφαση -για χορήγηση στους άνω των 60- εξετάζει η Ιταλία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της J&J θα χορηγείται σε πολίτες άνω των 55 ετών (όπως και αυτό της σουηδοβρετανικής εταιρίας). Στο μεταξύ, η Δανία αποφάσισε να σταματήσει οριστικά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα, αφαιρώντας το από το πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι νεωτέρας. Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που τον Μάρτιο ανέστειλε τη χρήση του σκευάσματος, ενώ έχει παύσει και τη χρήση του J&J εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Πάντως, παρά τη δυσπιστία αλλά τον προβληματισμό που προκαλούν παγκοσμίως τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. Οπως σημειώνουν, ακόμα και αν αποδειχθεί κάποια σχέση μεταξύ του εμβολίου της J&J με τις θρομβώσεις -για την AstraZeneca έχει αναφερθεί πως υπάρχει πιθανή σύνδεση-, θα πρόκειται για ένα περιστατικό ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Νέο συμβόλαιο με την Pfizer για 1,8 εκατ. δόσεις μέχρι το 2023

Η αμηχανία και η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ευρώπη, καθώς ο μαραθώνιος για την επίτευξη του «τείχους ανοσίας» έρχεται μετά κόπων και πολλών ανατροπών, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις παραδόσεων και τις ανεπάρκειες που καταγράφηκαν στις κλινικές δοκιμές και στα έγγραφα αξιολόγησης αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του ιταλικού Τύπου, της εφημερίδας «La Stampa», που επικαλείται πηγές από το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας και σημειώνει πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει για το επόμενο έτος τα συμβόλαια εμβολίων με εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια με ιικό φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson). Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε χθες ότι οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συνολικά 1,8 εκατομμύρια δόσεις για τα έτη 2022-2023.

Η Ε.Ε. είχε συμφωνήσει την παράδοση 55 εκατομμυρίων δόσεων της J&J ως το τέλος του Ιουνίου, ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα. Το «κενό» πρόκειται να καλύψουν οι Pfizer/BioNTech, που επισπεύδουν τις παραδόσεις 50 εκατομμυρίων εμβολίων. Οπως ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της Κομισιόν, η Pfizer θα παρέδιδε τον συγκεκριμένο όγκο εμβολίων το τέταρτο τρίμηνο, όμως η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα σταλούν ως το τέλος Ιουνίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, επικεφαλής για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το «μπλοκ» αναμένεται να λάβει 200 εκατομμύρια δόσεις από Pfizer/BioNTech τους επόμενους τρεις μήνες (250 εκατ. βάσεις της αναθεωρημένης συμφωνίας), 35 εκατομμύρια από Moderna, 70 εκατομμύρια από AstraZeneca, 55 εκατομμύρια από Johhson & Johnson και 10 εκατομμύρια από CureVac.

Στο 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Στο επιστημονικό πεδίο, τα ευρήματα νέας κλινικής μελέτης για το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna προκαλούν αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος. Φαίνεται πως λειτουργεί κατά 90% έναντι της Covid-19 και 95% στην αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρής μορφής ασθένειας, ποσοστά τα οποία είναι μεν μικρότερα από την προηγούμενη δοκιμή, ωστόσο επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, η εταιρία ανακοίνωσε ότι το σκεύασμα προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της νόσου για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν είναι αποτελεσματικό κατά των νέων μεταλλάξεων, καθώς οι κλινικές δοκιμές για τα νέα μεταδοτικότερα στελέχη δεν έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνεται πως η Moderna -που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA- ξεκίνησε τον περασμένο μήνα κλινικές δοκιμές σε παιδιά 6 μηνών ως 11 ετών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....