ΔΙΕΘΝΗ

Γουχάν: Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του γιατρού που αποκάλυψε την πανδημία, πολίτες στέλνουν ακόμη μηνύματα

Χιλιάδες άνθρωποι άφησαν μηνύματα θαυμασμού και ευγνωμοσύνης στον -ανοικτό ακόμη- λογαριασμό που διατηρούσε σε κοινωνικό δίκτυο Κινέζος γιατρός, ο πρώτος που αποκάλυψε τι πραγματικά συνέβαινε πριν δύο χρόνια στη Γουχάν πριν υποκύψει κι εκείνος στον κορωνοϊό.

Τα μηνύματα πλημμύρισαν τον λογαριασμό του Κινέζου οφθαλμίατρου Λι Γουενλιάνγκ την Πέμπτη, στην επέτειο των δύο ετών από την ημέρα που είδε και αποκάλυψε την εσωτερική αναφορά νοσοκομείου της Γουχάν περί του εντοπισμού ενός νέου θανατηφόρου ιού που το κινεζικό κράτος δεν είχε ανακοινώσει.

Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2019 όταν ο Λι είδε με τα μάτια του την ιατρική έκθεση στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, και αναφερόταν σε πιθανά περιστατικά ιού SARS που είχαν εντοπιστεί στην κινεζική πόλη. Έσπευσε να μοιραστεί την τρομερή αυτή αποκάλυψη με γνωστούς και συναδέλφους σε ομάδα στο κινεζικό δίκτυο WeChat, για να υποστεί «επίπληξη» από την τοπική αστυνομία μερικές μέρες μετά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.

Είχε όμως ήδη αρχίσει να νοσηλεύεται με κορωνοϊό από τις 12 Ιανουαρίου, και τελικά πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο θάνατός του προκάλεσε τότε έξαρση θλίψης και οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια εποχή που όλοι καίγονταν να μάθουν τι συμβαίνει με τον νέο ιό και οι κινεζικές αρχές ήταν στο παγκόσμιο στόχαστρο για την ελλιπή ενημέρωση που παρείχαν και τη σκληρή στάση έναντι όσων αποκάλυπταν τι συνέβαινε στη Γουχάν, όπως ο Λι.

Από τότε πολλοί συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα στον λογαριασμό του, ιδίως σε σημαντικές ημερομηνίες όπως έκαναν και την Πέμπτη: «Καλή χρονιά δρα Λι, θα σε θυμόμαστε για πάντα», ανέφερε ένα μήνυμα του χρήστη «Tdby».

Άλλοι ανάρτησαν κεράκια, σύντομα μηνύματα με ευχαριστίες και άλλα, ενώ στα σχόλια κάτω από μια ανάρτηση του Λι στο δίκτυο Weibo, το αντίστοιχο με το Twitter στην Κίνα προστίθενται μηνύματα χρηστών που του μιλούν σαν να τους διαβάζει ακόμη, αν και γνωρίζουν ότι έχει πεθάνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες στην Κίνα εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό της πανδημίας από το καθεστώς του Πεκίνου, καθώς δεν υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι ελεύθερης έκφρασης τέτοιων σκέψεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνομιλούμε με μία χώρα η οποία με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, ζητήματα, εντάσεις πολλές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση πολιτών στη Χαλκίδα, επισήμανε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών για τη σταθερότητα της χώρας, τόνισε ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

8 μήνες μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, η εισαγγελική πρόταση που παραπέμπει σε δίκη τους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, δηλώνει ότι η αλλαγή του χαρακτήρα...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version