Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μπόρις Τζόνσον: Παλιά και νέα σκάνδαλα που έχουν βαρύνει το κλίμα εναντίον του

«Σκάνδαλα, ψέματα και… ψέματα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ντάουνινγκ Στριτ αυτήν την περίοδο και αφορά στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον!

Αντί για γιορτές, λόγω της συμπλήρωσης δύο ετών από την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του πολιτικού κόσμου και των Βρετανών στην επείγουσα κατάσταση που δημιουργεί η επέλαση ενός νέου πανδημικού κύματος, λόγω της παραλλαγής «Ομικρον». Ουδείς, ωστόσο, του χαρίζεται, καθώς τόσο οι βουλευτές (και του κόμματός του) όσο και ο βρετανικός Τύπος εκφράζουν παντοιοτρόπως τη δυσαρέσκειά τους για «ψέματα και σκάνδαλα», στα οποία -όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian»- έχει «ταλέντο» ο Τζόνσον.

Οι αποκαλύψεις για παραβιάσεις από τον ίδιο και το προσωπικό της πρωθυπουργικής κατοικίας των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία οδήγησαν ένα 54% των ερωτηθέντων πολιτών σε δημοσκόπηση να ζητεί την παραίτησή του και τον βρετανικό Τύπο να υπενθυμίζει παλιά και νέα σκάνδαλα του πρωθυπουργού, τον οποίο αμφισβητούν πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τα πρόσφατα μέτρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Ψέματα, καταραμένα ψέματα…» έγραφε η «Guardian», παραθέτοντας μια σειρά από ατοπήματα του Βρετανού πρωθυπουργού.

» Το χριστουγεννιάτικο πάρτι: Ενα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, που έγινε πέρυσι τον Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή του προσωπικού χωρίς τα μέτρα που είχαν επιβληθεί σε όλους τους πολίτες, αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν δημοσιεύθηκαν στον Τύπο φωτογραφίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό και συνεργάτες του τελούντες εν ευθυμία. Η ανάρτηση ενός βίντεο με την εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, Αλέγκρα Στράτον, να γελά με συναδέλφους της σε αίθουσα της πρωθυπουργικής κατοικίας, αναφερόμενη στην εορταστική εκδήλωση, αποκάλυψε πως κανείς μέσα στον «αριθμό 10» δεν ενδιαφέρθηκε για τα μέτρα. Η Στράτον παραιτήθηκε και ο Τζόνσον απολογήθηκε τονίζοντας πως δεν γνωρίζει για παραβίαση των κανόνων σε πάρτι. 

» Ανακαίνιση πρωθυπουργικού διαμερίσματος: Τον περασμένο Φεβρουάριο, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού αποκάλυψε πως σπαταλήθηκαν πολλά χρήματα για την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με διαρροές συνεργατών, η ανακαίνιση έγινε με χρήματα ενός χορηγού. Το… κουβάρι είναι ακόμη πολύ μπλεγμένο σχετικά με την προέλευση των χρημάτων για την ανακαίνιση, γεγονός που δίνει τροφή σε σωρεία σχολίων.

 » Δαπάνες για BrexitΠριν γίνει πρωθυπουργός, όταν ηγείτο του κινήματος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο Τζόνσον έλεγε ότι «τα 350 εκατομμύρια στερλίνες, που δίνουμε κάθε εβδομάδα στην Ε.Ε., θα τα διοχετεύσουμε στο σύστημα Υγείας». 

» Το αίτημα στη βασίλισσα: Το φθινόπωρο του 2019, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει από τη βασίλισσα να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τις 10 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να μπλοκάρει το σχέδιο των Εργατικών για νόμο που θα απέτρεπε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Το αίτημα του Τζόνσον εγκρίθηκε από τη βασίλισσα στο Ανακτοβούλιο την ίδια ημέρα και, έτσι, δόθηκε το δικαίωμα αναστολής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου, για πέντε εβδομάδες. Η αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο παράνομη και ο Τζόνσον κατηγορήθηκε από πολλούς ότι είχε πει ψέματα στη βασίλισσα σχετικά με τους λόγους αναστολής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. 

» «Παλαιά» ψέματα: Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν ο Μπόρις Τζόνσον εργαζόταν στην εφημερίδα «Times», απολύθηκε από τη διεύθυνση όταν αποκαλύφθηκε πως είχε επινοήσει τη δήλωση ενός ιστορικού για την ανακάλυψη του παλατιού του Εδουάρδου του Β’. 

» Νέα νοσοκομεία: Η υπόσχεση για την ολοκλήρωση 40 νέων νοσοκομείων έως το 2030 ειπώθηκε πολλές φορές από τον Τζόνσον, κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2019. Από τότε έχουν ειπωθεί πολλές δικαιολογίες, αλλά η ουσία είναι ότι έχει γίνει η θεμελίωση μόνο 4 νοσοκομείων!

 » Κυνική δήλωση για τους νεκρούς: Η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Τζόνσον το φθινόπωρο του 2020, εν μέσω ενός φονικού κύματος της πανδημίας, πως «δεν θέλει άλλα lockdowns, ακόμη κι αν στοιβαχθούν τα πτώματα κατά χιλιάδες», επικρίθηκε σκαιότατα από τον Τύπο και την αντιπολίτευση. Ο ίδιος τη διέψευσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...