17/01/2022

Βόρεια Μακεδονία: Την επόμενη εβδομάδα παραιτείται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ

Την παραίτησή του στη Βουλή αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όπως ο ίδιος ανήγγειλε σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ θα υποβάλει την παραίτησή του στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και θα δώσει κι επίσημα τη σκυτάλη στον διάδοχό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, το νέο αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο Κοβατσέφσκι είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την αντιμετώπιση πρωτίστως της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από την ηγεσία του SDSM δίνοτας το “δαχτυλίδι” στον εκλεκτό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εξελέγη νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε σήμερα το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι η μόνη λύση για την έξοδο από τη γενικότερη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, με τα σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ή καμία ευκαιρία γι΄ αυτήν την κυβέρνηση να αλλάξει κάτι. Γι΄αυτό οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι η μόνη λύση για να βγούμε από αυτή την πολιτική, οικονομική, ενεργειακή, διπλωματική, γενική κρίση στη χώρα» είπε ο Μίτσκοσκι.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η υπουργός ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στελέχη της κυβέρνησης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος , Ράντμιλα Σεκερίνσκα δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Η Σεκερίνσκα, σε δηλώσεις της σήμερα στους δημοσιογράφους, υπενθύμισε ότι πριν από οχτώ μήνες αποσύρθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος γιατί δεν συμφωνούσε με κάποιες πολιτικές, που σύμφωνα με την ίδια συνέβαλαν στην ήττα του κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι δεν αναμένει να αλλάξουν τα πράγματα το προσεχές διάστημα.

«Δυστυχώς, η εντύπωσή μου είναι ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας και ότι δεν ακούσαμε ή κατανοήσαμε ορισμένα από τα μηνύματα που μας απέστειλε ο κόσμος, και ως εκ τούτου νομίζω ότι η μόνη σωστή και ειλικρινής απόφαση είναι να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση» σημείωσε η Σεκερίνσκα.

Η αποχώρηση της Σεκερίνσκα από την θέση της αντιπροέδρου του SDSM πριν από οχτώ μήνες είχε ερμηνευτεί τότε ως σαφής διαχωρισμός και αποστασιοποίησή της από τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο υπήρξε στενή συνεργάτης και “Νο 2” του κόμματος.