28/01/2022

Ερντογάν: Η λίρα δε θα υποκύψει – Δε θα μας καθορίσουν «μια χούφτα πεινασμένοι για πάθη»

Μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να προχώρησε χθες Πέμπτη σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και η τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στη συνέχιση της πολιτικής του.

Ειδικότερα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος πανηγυρίζει για την αύξηση του βασικού μισθού κατά 50% χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην υποτίμηση της λίρας κατά 100%, ενώ ο Ερντογάν επιμένει στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων σημειώνοντας ότι δε θα καθορίσουν την πολιτική της κυβέρνησης κάποιοι κερδοσκόποι.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Στη χώρα αυτή εσείς πληρώνατε τους εργαζομένους σε δολάρια ή σε ευρώ; Δε χρειάζεται τέτοιου είδους κερδοσκοπικές κινήσεις. Εμείς έχουμε το δικό μας νόμισμα κι αυτή είναι η τουρκική λίρα. Δεν θα επιτρέψουμε να υποκύψει το νόμισμα μας. Τώρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα τις ξεπεράσουμε».

Και πρόσθεσε ότι το μέλλον του τουρκικού λαού και της χώρα δεν θα το καθορίσουν ούτε οι κερδοσκόποι των ισοτιμιών και των επιτοκίων ,ούτε οι ορκισμένοι εχθροί της Τουρκίας στο εσωτερικό και εξωτερικό αλλά ούτε «μια χούφτα πεινασμένοι για πάθη».