Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Amazon: Δώρισε περισσότερα από 40.000 δολάρια σε οργανώσεις αντιεμβολιαστών το 2020

Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα AmazonSmile δώρισε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε αντιεμβολιαστικές οργανώσεις, όπως αποκάλυψαν δυο ξεχωριστές έρευνες της Washington Post και του ιστότοπου Popular Information. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της εταιρείας δώρισε περισσότερα από 40.000 δολάρια σε αντιεμβολιαστικές οργανώσεις το 2020.

«Αυτό είναι πραγματικά σοκαριστικό», δήλωσε ο Πίτερ Χοτέζ, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ. «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η Amazon υποστηρίζει αυτές τις ομάδες», πρόσθεσε.

Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου δωρίζει το 0,5% από τις αγορές σε καθορισμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δώδεκα οργανώσεων που τάσσονται κατά των εκτεταμένων εκστρατειών εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Το ποσό που πήγε σε αντιεμβολιαστικές οργανώσεις είναι μικρό συγκριτικά με τα 60 εκατ. δολάρια που δώρισε η εταιρεία πέρυσι σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ωστόσο μπορεί να είναι αρκετό για την ενίσχυση ομάδων με σχετικά μικρό προϋπολογισμό.

Οι δωρεές νομιμοποιούν τις αντιεμβολιαστικές ομάδες, δήλωσε ο Χοτέζ. «Πέρα από τα χρήματα, έχουν μεγάλη δύναμη επειδή ένας ισχυρός οργανισμός όπως η Amazon ουσιαστικά τους υποστηρίζει».

Η αντιεμβολιαστική οργάνωση National Vaccine Information Center έχει λάβει 41.533,71 δολάρια τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έναν ανώνυμο εθελοντή. Πέρυσι, η Amazon τους έδωσε 12.675 δολάρια, όπως αναφέρει η Washington Post. Η οργάνωση Children’s Health Defense, της οποίας ηγείται ο Robert F Kennedy Jr, γνωστός αντιεμβολιαστής, έλαβε 10.969 δολάρια, οι Physicians for Informed Consent έλαβαν 3.626 δολάρια και το Informed Consent Action Network έλαβε 2.970,41 δολάρια.

Περισσότεροι από 1 εκατ. μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα AmazonSmile. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής, οι οργανισμοί που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα δεν πρέπει «να συμμετέχουν, να υποστηρίζουν, να ενθαρρύνουν ή να προωθούν παράνομες ή παραπλανητικές δραστηριότητες».

Παρόλα αυτά, η Amazon παραμένει φιλική προς τους αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους, αφού άλλες πλατφόρμες τους έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση, όπως δείχνουν οι έρευνες.

«Σεβόμαστε το γεγονός ότι οι πελάτες μας θέλουν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία απόψεων επί του θέματος, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να παραθέτουμε τα εν λόγω βιβλία και να συμπεριλαμβάνουμε αυτές τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στον κατάλογο των οργανισμών που μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες στο πλαίσιο του AmazonSmile», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Οργανώσεις που συμμετέχουν, υποστηρίζουν, ενθαρρύνουν ή προωθούν τη μισαλλοδοξία, το μίσος, την τρομοκρατία, τη βία, το ξέπλυμα χρήματος ή άλλες παράνομες δραστηριότητες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Στην πλατφόρμα της Amazon, τα βιβλία αντιεμβολιαστών και συνομωσιολόγων εμφανίζονται ψηλά στη λίστα αποτελεσμάτων όταν κάποιος αναζητήσει προϊόντα για τον κορονοϊό ή τα εμβόλια. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα βιβλία πωλούνται από την ίδια την Amazon και όχι από τρίτους.

«Η Amazon αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής βιβλίων με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο», δήλωσε ο Χοτέζ.

Δύο ερευνήτριες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον – η Prerna Juneja, διδακτορική φοιτήτρια, και η Tanu Mitra, επίκουρη καθηγήτρια – διαπίστωσαν σε έκθεσή τους ότι η Amazon κατατάσσει την παραπληροφόρηση πάνω από τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

«Η Amazon κατατάσσει αυτά τα αντιεμβολιαστικά προϊόντα υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης σε σύγκριση με τα προϊόντα που καταρρίπτουν την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια», δήλωσε η Juneja.

Το YouTube, από την άλλη πλευρά, θα συστήσει ένα βίντεο που διαψεύδει την παραπληροφόρηση αφού κάποιος παρακολουθήσει ένα βίντεο με παραπληροφόρηση, τόνισε η Juneja. «Δεν βλέπω την Amazon να κάνει κάτι τέτοιο».

«Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης έχει τρομερό κόστος για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Mitra. «Υπάρχουν ορισμένα τμήματα του πληθυσμού που δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου. Επειδή αυτό επηρεάζει πραγματικά τη δημόσια υγεία, όλες αυτές οι πλατφόρμες έχουν ηθική ευθύνη να λάβουν κάποια ισχυρά μέτρα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια», κατέληξε η ερευνήτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ομαλά ολοκληρώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου πλαισίου ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα της Super League 1. Μέχρι σήμερα (15/4) 15.000 φίλαθλοι...