18/01/2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε εορταστικό γεύμα στο παλάτι προληπτικά

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε το παραδοσιακό προεόρτιο γεύμα για την ευρύτερη βασιλική οικογένεια για προληπτικούς λόγους, μετά την αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασίλισσα ανακοίνωσε πως ακολουθεί την συμβουλή του επικεφαλής ιατρού της Αγγλίας, καθηγητή Chris Whitty, να δώσει προτεραιότητα σε γεγονότα «που έχουν πραγματικά σημασία» για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Η 95χρονη μονάρχης συνήθως παραθέτει το μεσημεριανό γεύμα κάθε χρόνο για την ευρύτερη οικογένειά της, πριν αναχωρήσει για τη χριστουγεννιάτικη διαμονή της στο Sandringham στο Norfolk.

Η προ-χριστουγεννιάτικη γιορτή δίνει στην αρχηγό κράτους την ευκαιρία να συναντήσει συγγενείς που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξοχικό της για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της, οι επισκέπτες συνήθως περιλαμβάνουν τα ξαδέρφια της βασίλισσας – τον δούκα του Γκλόστερ, τον δούκα του Κεντ και τον πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ.

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τα πρώτα για τη βασίλισσα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, του επί 73 ετών συζύγου της μονάρχη.

Η φετινή εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η περσινή συγκέντρωση ακυρώθηκε επίσης λόγω του κορονοϊού.

Η απόφαση της Βασίλισσας έρχεται, καθώς εκατοντάδες οικογένειες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζουν τα χριστουγεννιάτικα σχέδιά τους, υπό το πρίσμα της μεγαλύτερης έξαρσης του Covid στη χώρα μέχρι σήμερα, με 78.610 κρούσματα να καταγράφονται χθες, Τετάρτη.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί στις κοινωνικές τους επαφές, αλλά είπε ότι δεν θα ακυρώσει εκδηλώσεις και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς βουλευτών του ίδιου του κόμματός του, που τον θέλουν να «βάζει τη χώρα σε lockdown κρυφά».