Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λευκορωσία: Στη φυλακή άλλος ένας κορυφαίος αντίπαλος του Λουκασένκο

Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ο οποίος οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις κατά του αμφιλεγόμενου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι καταδικάστηκε για οργάνωση ταραχών μεταξύ άλλων κατηγοριών, μετά από δίκη που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως απάτη.

Ο Τιχανόφσκι σχεδίαζε να αντιμετωπίσει τον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά τέθηκε υπό κράτηση πριν από την ψηφοφορία.

Η σύζυγός του, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, αντιμετώπισε τον Λουκασένκο, ο οποίος κέρδισε στην ευρέως αμφισβητούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ίδια διεκδίκησε τη νίκη στις εκλογές του Αυγούστου, αλλά, φοβούμενη για την ασφάλειά της, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Λευκορωσία μαζί με τα παιδιά της την επόμενη μέρα.

Την Τρίτη, η Τιχάνοφσκαγια αμφισβήτησε την εγκυρότητα του δικαστηρίου που δίκασε τον σύζυγό της και είπε ότι οποιαδήποτε ποινή του θα ήταν «απαράδεκτη». «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το άτομο που αγαπώ και που έγινε ηγέτης εκατομμυρίων Λευκορώσων», είπε η Τιχάνοφσκαγια σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta μετέδωσε ότι η ετυμηγορία εκδόθηκε σε δικαστήριο στη νοτιοανατολική πόλη Gomel την Τρίτη. Τρία άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης – ο Μίκολα Στάτκεβιτς, ο Ιγκόρ Λόσικ, ο Βλαντιμίρ Τσιγκάνοβιτς – κρίθηκαν επίσης ένοχοι στο πλαίσιο της ίδιας δίκης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Τιχανόφσκι είναι ο τελευταίος εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης που φυλακίζεται στην Λευκορωσία, μετά τη βάναυση καταστολή των διαφωνούντων που αμφισβήτησαν τη νίκη του Λουκασένκο στις εκλογές.

Ο Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και αντιμετώπισε μήνες διαδηλώσεων πέρυσι, στον με την αφορμή των οποίων δεκάδες πολιτικοί και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...