28/01/2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Στην Βρετανία ο πρώτος νεκρός

Τον πρώτο θάνατο ασθενούς ο οποίος είχε προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο εμβολίων στο Πάντινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Δυστυχώς, ναι, η Όμικρον στέλνει ασθενείς στο νοσοκομείο και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε εξαιτίας της Όμικρον».

«Νομίζω ότι η ιδέα ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι κατά κάποιο τρόπο μια πιο ήπια εκδοχή του ιού, είναι μια ιδέα που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη και απλώς να αναγνωρίσουμε τον απόλυτο ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται η μετάδοσή της στον πληθυσμό. Οπότε, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε την ενισχυτική μας δόση του εμβολίου».

Την Κυριακή, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.239 επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.  Επρόκειτο για την υψηλότερη ημερήσια άνοδο στα κρούσματα της Όμικρον που έχει μέχρι στιγμής καταγράψει η χώρα και για ένα «ρεκόρ» κρουσμάτων, σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο υψηλό που καταγράφηκε το Σάββατο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης ανέρχεται πλέον στα 3.137 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε ότι η Όμικρον αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Λονδίνο και ότι «αύριο θα αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων» στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την αναμνηστική τους δόση του εμβολίου, πριν από το τέλος του έτους.