Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν είναι πιθανό να παραιτηθεί η βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του Φίλιππου

Ηβασίλισσα Ελισάβετ χήρεψε πρόσφατα και αναμένεται να δυσκολευτεί χωρίς τη στήριξη που της πρόσφερε ο πρίγκιπας Φίλιππος στα 73 χρόνια γάμου τους. Βασιλικοί παρατηρητές πάντως απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο ακόμη και να σκεφτεί να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός Σερ τζον Μέιτζορ αναγνώρισε πως η θέση της ως μονάρχης είναι «μια πολύ μοναχική θέση». Όπως είπε στο BBC, «υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στους οποίους μπορεί να ανοίξει πραγματικά την καρδιά τους, στους οποίους μπορεί να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια».

Μπορούσε να «ξεφορτώσει τα βάρη της» στον Φίλιππο, αναφέρει ο ίδιος. «Όταν αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ή όταν αισθανόταν αγχωμένη και χρειαζόταν να μοιραστεί τις αποφάσεις της, χρειαζόταν κάποιον να καταλαβαίνει, κάποιον που μπορεί μεταφορικά – ή στην περίπτωση του πρίγκιπα Φίλιππου πιστεύω κυριολεκτικά – θα την αγκάλιαζε και θα έλεγε: Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όσο νομίζεις».

Οι εικασίες ότι ο θάνατος του Φίλιππου που οδηγούσε σε μια επίσπευση της παραίτησής της από τον θρόνο είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα, σημειώνουν ειδικοί. «Ένας κύριος λόγος γιατί η βασίλισσα δεν θα παραιτηθεί είναι ότι σε αντίθεση με άλλους μονάρχες της Ευρώπης, είναι μια χρισμένη βασίλισσα», λέει ο ιστορικός Χούγκο Βίκερς στη Guardian, αναφερόμενος στη συμφωνία που έκανε με τον Θεό στη διάρκεια της στέψης της. «Και αν είσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι».

Αν δεν μπορούσε να εκπληρώσεις τα συνταγματικά της καθήκοντα, ένας αντιβασιλέας θα μπορούσε να οριστεί, όπως συνέβη με τον Γεώργιο ΙΙΙ. Γιορτάζει επίσης το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της την επόμενη χρονιά. «Θα ήταν απολύτως παράλογο να παραιτηθεί λίγο πριν από αυτή την εξαιρετική επέτειο», είπε. «Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εορτασμό. Και ελπίζω να έχει τη διάθεση να το γιορτάσει, καθώς θα έχει περάσει λίγος χρόνος από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου».

«Χρειαζόμαστε τη βασίλισσα, με την τεράστια εμπειρία της. Και παραμένει ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Εξακολουθεί να οδηγεί και είναι απασχολημένη στο κέντρο των πάντων, το γραφείο της εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην μπορεί να κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, αλλά εμφανίζεται περιστασιακά. Δείχνει υπέροχη, άρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί», συμπλήρωσε.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας (Κάρολος)και ο Δούκας του Κέιμπριτζ (πρίγκιπας Ουίλιαμ) έχουν σηκώσει πολλά από τα βάρη των βασιλικών δεσμεύσεων τα τελευταία χρόνια. Από τότε που ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2017, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει στραφεί στον γιο και τον εγγονό της. «Είναι υπέροχο να βλέπεις πως έχει μια πολύ υποστηρικτική βασιλική οικογένεια και πως γι’ αυτό είναι εκεί», είπε ο Βίκερς. «Και σίγουρα, θα τη βοηθήσουν τώρα».

Ο Τζο Λιτλ από το Majesty Magazine σημειώνει: «Παραμένω της άποψης ότι, παρά το γεγονός ότι η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου είναι τραγική για εκείνη προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τον ρόλο της ως μονάρχης.

Αισθάνομαι ότι παρά το γεγονός ότι είναι τώρα χήρα και σύντομα θα γίνει 95 ετών, θα συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως. Έχει ήδη παραχωρήσει κάποιες ευθύνες, κυρίως στον πρίγκιπα της Ουαλίας τα τελευταία χρόνια και αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά ως μονάρχης θα συνεχίσει όσο μπορεί σωματικά και διανοητικά.

Είναι νομίζω στο DNA της. Αλλά είναι και το συμβόλαιο που έκανε με τον Θεό και πιστεύω ότι κάποιες φορές αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το σπάσει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Νομίζω ότι δεν πρέπει να τα λέμε, δεν είναι για μικρά παιδιά” Ελίζαμπεθ Ελέτσι και Νεκτάριος Λεμονίδης ενώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με τα...

LIFESTYLE

Η Ελίζαμπεθ Ελέτσι και ο Νεκτάριος Λεμονίδης ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το απόγευμα, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επίσκεψη στην έδρα της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote στη Βικτώρια πραγματοποίησε την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Γεώργιος Παπακώστας....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την...