Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή F-35 στην Μεσόγειο: Αποκαλυπτικό βίντεο από την στιγμή της απογείωσής του

Βίντεο που κάνει τον γύρο των social media καταγράφει το στιγμιότυπο της συντριβής του βρετανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35 στην Μεσόγειο, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει το βίντεο και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάκτηση του αεροσκάφους.

Η καταγραφή ξεκινά από το χρονικό σημείο όπου το F-35 προσεγγίζει τον διάδρομο απογείωσης του αεροπλανοφόρου του Βασιλικού Ναυτικού HMS Queen Elizabeth και ετοιμάζεται να απογειωθεί.

Αντί να «κερδίσει» ταχύτητα, το τζετ επιβραδύνει καθώς φτάνει στη ράμπα και το αεροσκάφος πέφτει στον ωκεανό.

Το βίντεο – το οποίο φαίνεται να έχει καταγραφεί από μια από τις κάμερες παρακολούθησης του αερομεταφορέα – δείχνει στη συνέχεια τον πιλότο να εκτινάσσεται από το αεροσκάφος.

Δευτερόλεπτα μετά την εξαφάνιση του τζετ από το οπτικό πεδίο του θεατή, μπορεί να δει κανείς ένα αλεξίπτωτο να επιπλέει προς τη θάλασσα, ακριβώς μπροστά από το πλοίο των 65.000 τόνων.

Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ ψάχνουν ακόμη το μαχητικό αεροσκάφος που συνετρίβη  στην Μεσόγειο

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Μ. Βρετανίας, το αεροσκάφος  F-35B Lightning κατέπεσε στη θάλασσα στις 17 Νοεμβρίου και στις 13.00 ώρα Ελλάδας, σε διεθνή ύδατα, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Ναυτικού. Ο πιλότος του αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης και επέστρεψε σώος στο αεροπλανοφόρο Queen Elisabeth.

Το υπουργείο δεν θεωρεί ότι η συντριβή του μαχητικού υπήρξε αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας. Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elisabeth» απέπλευσε από τo Oμάν προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.

Σε δηλώσεις του ο αντιναύαρχος Κρις Πάτι τόνισε ότι, «αν και μια έρευνα θα καθορίσει την ακριβή αιτία της συντριβής, φαίνεται πιθανό ότι η συντριβή οφείλεται στη δυσλειτουργία του κινητήρα»Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνδράμουν επίσης στην επιχείρηση ανάκτησης του αεροσκάφους. Η επιχείρηση  διεξάγεται υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και περιλαμβάνει μικρά υποβρύχια.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα F-35 συντρίβεται σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Είναι η πρώτη απώλεια της Βρετανίας εν γένει, η πρώτη απώλεια στο στόλο των βρετανικών F-35B της RAF, αλλά και η πρώτη απώλεια για το βρετανικό αεροπλανοφόρο, αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, που απέπλευσε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από επτά μήνες. Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει συνολικά 24 μαχητικά τύπου F-35.

Η τεχνολογία του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και αισθητήρων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς επιτρέπει στο F-35 να πετάει «αόρατο» σε εχθρικό έδαφος, με υπερηχητική ταχύτητα. To μονοθέσιο μαχητικό μπορεί να προσγειωθεί κατακόρυφα, ενώ για την απογείωση χρειάζεται μόνον ένα σύντομο αεροδιάδρομο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...