Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ένας άνδρας απέκτησε το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο προσθετικό μάτι

Ένας ασθενής έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που απέκτησε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο προσθετικό μάτι. Πρόκειται για τον Steve Varze, από το Hackney του ανατολικού Λονδίνου, ο οποίος έλαβε το προσθετικό μάτι σήμερα, (25/11) στο Νοσοκομείο Moorfields Eye, στο Λονδίνο.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι θα είναι πιο ρεαλιστικό από ένα παραδοσιακό ακρυλικό προσθετικό μάτι. Επίσης, η χρήση τέτοιων προσθετικών ματιών θα μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο που απαιτείται για την τοποθέτηση ενός προσθετικού, από έξι εβδομάδες σε τρεις.

«Χρειαζόμουν προσθετικό μάτι από τα 20 μου χρόνια και πάντα ένιωθα αμήχανα γι’ αυτό» δήλωσε ο 40χρονος Varze.

«Όταν έφευγα από το σπίτι μου συχνά έριχνα μια δεύτερη ματιά στον καθρέφτη και δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Αυτό το νέο μάτι φαίνεται φανταστικό και, καθώς βασίζεται στην τεχνολογία τρισδιάστατης ψηφιακής εκτύπωσης, θα γίνεται όλο και καλύτερο», δήλωσε στο BBC.

Για την τοποθέτηση ενός παραδοσιακού προσθετικού ματιού, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μια δίωρη συνεδρία ώστε να διαμορφωθεί η κόγχη του ματιού του, προτού τοποθετηθεί και βαφτεί το προσθετικό.

Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο προσθετικό θα πρέπει να μειώσει τη διαδικασία τοποθέτησης σε δύο έως τρεις εβδομάδες, με το αρχικό ραντεβού να διαρκεί μόλις μισή ώρα, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Ο καθηγητής Mandeep Sagoo, σύμβουλος οφθαλμίατρος στο Moorfields Eye Hospital, δήλωσε ότι το προσωπικό ήταν «ενθουσιασμένο» με τις δυνατότητες ενός πλήρως ψηφιακού προσθετικού ματιού.

«Ελπίζουμε ότι η επικείμενη κλινική δοκιμή θα μας δώσει ισχυρά στοιχεία σχετικά με την αξία αυτής της νέας τεχνολογίας, δείχνοντας τη διαφορά που κάνει για τους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...