Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

reCharge: Σε λειτουργία η κρατική εφαρμογή με τα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα

Σε λειτουργία τέθηκε η κρατική mobile εφαρμογή “reCharge” με τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Το νέο app αναπτύχθηκε από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και είναι διαθέσιμο σε περιβάλλον Android και iOS:

  • Για συσκευές Android (Google Play) πατήστε εδώ.
  • Για συσκευές iOS (App Store) πατήστε εδώ.
  • Για την web έκδοση του reCharge πατήστε εδώ.

Ο χρήστης της εφαρμογής έχει πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορεί σε πραγματικό χρόνο να εντοπίζει τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ).

Πέρα από την ακριβή τοποθεσία για κάθε σημείο φόρτισης, έχει επίσης τη δυνατότητα να πληροφορείται για τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των ρευματοδοτών, τον τύπο του φορτιστή, το δίκτυο στο οποίο ανήκει ο φορτιστής, τα διαθέσιμα βύσματα, τον τύπο χρέωσης κ.α.. Τα δεδομένα αντλούνται από το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, το οποίο συλλέγει στοιχεία από τους φορείς ηλεκτροκίνησης.

Την παρούσα χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης των δεδομένων που αφορούν στα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης στον διαδραστικό χάρτη από τους φορείς της αγοράς. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να επιταχύνουν την διαδικασία ανάρτησης των δεδομένων φόρτισης στον διαδραστικό χάρτη.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης οφείλουν να ολοκληρώσουν την ανάρτηση των δεδομένων έως τις αρχές του Ιουνίου 2023, ενώ αντίστοιχα οι νεοσύστατοι φορείς υποχρεούνται να αναρτούν τα σημεία φόρτισης εντός μηνός από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 όλοι οι δημοσίως προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης θα απεικονίζονται στον διαδραστικό χάρτη που λειτουργεί στην πλατφόρμα και στην εφαρμογή του ΜΥΦΑΗ.

Απαντήσεις σε συχνές απορίες για την εφαρμογή reCharge

  • Τι προσφέρει η εφαρμογή reCharge

H εφαρμογή recharge απεικονίζει σε χάρτη τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σχετικές πληροφορίες όπως είναι η ακριβής τοποθεσία, το είδος του φορτιστή, το δίκτυο στο οποίο ανήκει, τα διαθέσιμα βύσματα, το τύπο χρέωσης κ.ά. Τα δεδομένα αντλούνται από το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, το οποίο συλλέγει στοιχεία από τους φορείς ηλεκτροκίνησης.

  • Εμφανίζονται όλοι οι φορτιστές που υπάρχουν στην Ελλάδα;

Κάθε φορέας της αγοράς ηλεκτροκίνησης έχει την υποχρέωση να αναρτά τα στοιχεία των φορτιστών, μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι φορείς θα πρέπει να αναρτούν τα πλήρη στοιχεία μετά τις 6 Ιουνίου 2023.

  • Μπορεί η εφαρμογή να με καθοδηγήσει στον πλησιέστερο φορτιστή;

Πατώντας πάνω σε ένα σημείο φόρτισης, ενεργοποιείται το πλήκτρο καθοδήγηση. Η εφαρμογή recharge στέλνει τις σχετικές συντεταγμένες σε τρίτες εφαρμογές πλοήγησης που ήδη χρησιμοποιεί ο χρήστης στο κινητό του.

  • Απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο για την χρήση της εφαρμογής;

Δεδομένου ότι η εφαρμογή αντλεί δυναμικά δεδομένα που ανανεώνονται κάθε 6 λεπτά, είναι απαραίτητη η σύνδεση στο Διαδίκτυο.

  • Γιατί απαιτείται πρόσβαση στην τοποθεσία μου;

Η απεικόνιση των στοιχείων γίνεται σε χάρτη. Η πρόσβαση στη τοποθεσία διευκολύνει την άμεση απεικόνιση των πλησιέστερων σημείων φόρτισης.

  • Εάν κάποια στοιχεία που απεικονίζονται είναι εσφαλμένα, που πρέπει να απευθυνθώ;

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερωθεί κατά προτεραιότητα ο σχετικός φορέας ηλεκτροκίνησης. Τα στοιχεία επικοινωνίας μπορούν να αντληθούν στο ακόλουθο link https://electrokinisi.yme.gov.gr/public/IDRO/. Ταυτόχρονα, είναι επιθυμητή η αντίστοιχη κοινοποίηση του θέματος προς τη Δ. Τεχνικού Ελέγχου και Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων του ΥΜΕ e-mail: dteo@yme.gov.gr.

  • Που μπορώ να απευθυνθώ για περεταίρω απορίες και υποστήριξη;

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την εφαρμογή recharge μπορείτε να στείλετε την ερώτηση ή το αίτημα υποστήριξής σας στο e-mail: dteo@yme.gov.gr.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας πέρασε από τα χέρια της κινεζικής εταιρίας “Suning Holdings Group” στον επενδυτικό όμιλο των ΗΠΑ “Oaktree Capital Management”, ο οποίος θα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα 569 εκατ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία – είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω έκτακτων...

LIFESTYLE

Αλλάζει ο κόσμος… των social media, με τον πόλεμο στη Γάζα να ευαισθητοποιεί πλέον κάθε ηλικίας κοινό που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε Instagram, X, Tik...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα, ένα κόμμα προσωπικό του κ. Κασσελάκη, ο οποίος πολιτεύεται με αντίληψη σουπερμάρκετ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο...