Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δακτύλιος στην Αθήνα 2023: Τι άλλαξε – Τι ισχύει

Τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο γνωστός μας Δακτύλιος, για τη φετινή περίοδο είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι άλλαξε και τι ισχύει, το ωράριο, τα όρια και το πρόστιμο για τους παραβάτες.

Δακτύλιος: Τι άλλαξε

Με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών άλλαξαν σημαντικά τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CΟ2 για τα οχήματα που μπορούν να κυκλοφορούν καθημερινά ελεύθερα στον Δακτύλιο, ενώ προστέθηκαν κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Η σημαντικότερη αλλαγή στον Καθαρό Δακτύλιο είναι ότι πλέον θα μπορούν να κυκλοφορούν εντός των ορίων του καθημερινά, χωρίς κανένα περιορισμό, τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/2021 και εκπέμπουν κατά μέσο όρο CO2 ως 145 gr/km, με βάση το νέο πρωτόκολλο μέτρησης WLTP.

Επιπλέον, τα ΑμεΑ μπορούν πλέον, σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας, να βεβαιώνουν την ιδιότητά τους η οποία τους παρέχει εξαίρεση από τις προβλέψεις του Δακτυλίου, απλώς με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί. Εξαιρέσεις προστέθηκαν επίσης για τις νεκροφόρες, αλλά και για τους ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν συχνή θεραπεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα που βρίσκεται εντός των ορίων του Δακτυλίου.

Δακτύλιος: Τι ισχύει

Α. Μονά – Ζυγά

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο βάρος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά):

  • Τις ζυγές ημερομηνίες τα οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
  • Τις μονές ημερομηνίες τα οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Β. Εξαιρέσεις

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν ελεύθερα καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Τα υβριδικά αυτοκίνητα.
  • Τα οχήματα φυσικού αερίου (CNG) ή υγραερίου (LPG) εκ κατασκευής οχημάτων (εργοστασιακή τοποθέτηση).
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
  • Τα αυτοκίνητα πρώτης ταξινόμησης σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την 1/1/2021 και με εκπομπές CO2 ως 145 g/km.
  • Τα οχήματα με ειδική άδεια για κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. μόνιμοι κάτοικοι, ΑμεΑ κλπ).

Γ. Τα όρια του Δακτυλίου

Τα όρια του Δακτυλίου της Αθήνας ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλία Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Δ. Το ωράριο

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των παραπάνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη, από το πρωί στις 07.00΄ έως το βράδυ στις 20.00΄.
  • Παρασκευή, από το πρωί στις 07.00΄ έως το μεσημέρι στις 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Ε. Το πρόστιμο για τους παραβάτες

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του Δακτυλίου τιμωρούνται με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...