Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οδήγηση σε πίστα vs Γυμναστήριο: Σημειώσατε “1”, όσο αφορά στην καλύτερη διάθεση

Πώς μεταβάλει τη διάθεση ενός ατόμου η οδήγηση ενός σπορ αυτοκινήτου στην πίστα; Την απάντηση στο παραπάνω ενδιαφέρον ερώτημα μας δίνει η Abarth. Η ιταλική φίρμα έκανε σχετική έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Loughborough, το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του Sports Science.

Η έρευνα της Abarth και του Βρετανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος προχώρησε προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με εκείνα που προκύπτουν κατά τη σωματική άσκηση.

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν απόλυτα τους φίλους της σπορ οδήγησης. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που οδηγούσαν ένα Abarth στην πίστα ήταν 59% πιο χαρούμενα συγκριτικά με την άσκηση στο γυμναστήριο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τα επίπεδα ευτυχίας κατά την οδήγηση στην πίστα ήταν υψηλότερα κατά 116% σε σχέση με την αερόβια άσκηση! Βέβαια, σε σύγκριση με τις ασκήσεις με βάρη η αντίστοιχη διαφορά ήταν μόλις 4% υπέρ της οδήγησης.

Τέλος, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν κατά 20% πιο χαρούμενα με την οδήγηση στην πίστα σε σχέση με μια άσκηση που συνδυάζει το αερόβιο πρόγραμμα και τα βάρη.

Ακόμη και όταν τα εξεταζόμενα άτομα βρέθηκαν στη θέση του συνοδηγού, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς υπέρ της μηχανοκίνητης εμπειρίας, η οποία αποδείχθηκε κατά 77% πιο απολαυστική σε σχέση με την άσκηση στο γυμναστήριο.

Πως πραγματοποιήθηκε το πείραμα

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα μονοήμερο πείραμα όπου οδήγησαν τα Abarth F595 και 695 Competizione στην πίστα Mallory Park, ενώ είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και μερικούς γρήγορους γύρους ως συνοδηγοί. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Loughborough κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους, ενώ στη συνέχεια η καταγραφή συνεχίστηκε με τους συμμετέχοντες να γυμνάζονται.

Ο επιστημονικός υπολογισμός της διάθεσης βασίζεται σε μια σειρά μετρήσεων και τεχνολογιών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την καταγραφή των εκφράσεων του προσώπου και της λειτουργίας της καρδιάς. Ο συνδυασμός των μετρήσεων σε συνδυασμό με ψυχολογικά τεστ επέτρεψε στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough να εντοπίσουν με ακρίβεια τα συναισθήματα που προέκυψαν σε κάθε φάση των δοκιμών.

Ο επικεφαλής του πειράματος, Δρ Ντέιλ Έλιγκερ σημείωσε: “Έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι η φυσική άσκηση όχι μόνο για τη σωματική υγεία ενός ατόμου, αλλά και την καλή ψυχική του κατάσταση. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για το πως επηρεάζεται η διάθεση από την οδήγηση και συγκεκριμένα την οδήγηση στην πίστα. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η οδήγηση στην πίστα, όσο και η γυμναστική έχουν θετικό αντίκτυπο, όμως στην περίπτωση μας η εμπειρία με τα αυτοκίνητα της Abarth αναμφίβολα είχε δυνατότερο αποτέλεσμα στη διάθεση των συμμετεχόντων”.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Τέιλορ, Επικεφαλής των Fiat και Abarth στη Μεγάλη Βρετανία, το πείραμα έρχεται να επιβεβαιώσει επιστημονικά την αίσθηση που έχει το κοινό για τα μοντέλα της μάρκας του Σκορπιού: “Γνωρίζαμε το επίπεδο χαράς που φέρνουν τα μοντέλα της μάρκας μας σε οδηγό και επιβάτες, αλλά τώρα έχουμε και τα πρώτα στοιχεία, με τα οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε και επιστημονικά αυτή την αίσθηση μας”.

Τα μοντέλα της Abarth είναι διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά με τιμές από 22.500 ευρώ και 4ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως και 160.000 km. Οι σειρές 595 και 695 της Abarth εφαρμόζουν μια σειρά τεχνικών επιλογών, όπως τα αμορτισέρ τεχνολογίας FSD της Koni, τα συστήματα πέδησης της Brembo και τα συστήματα εξαγωγής της Abarth, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τον κινητήρα 1.4 T-Jet που, ανάλογα με την έκδοση, έχει ισχύ από 165 έως και 180 ίππους, να προσφέρουν οδηγική ευχαρίστηση τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....