Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ναόμι Οσάκα: Η… αντάρτισσα αθλήτρια του τένις επιστρέφει – Ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος στο Τόκιο

Η σπουδαία τενίστρια Ναόμι Οσάκα, στα 23 της χρόνια, έχει κατακτήσει και τα 4 Grand Slam στο τένις.Είναι η αθλήτρια που επιλέχθηκε ως η τελευταία λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2021.

Στις 3 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το Roland Garros, που βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς πσάχει από κατάθλιψη.

Μετά την πρώτη νίκη της στο Roland Garros τα βρόντηξε και εγκατέλειψε. Αλλά όχι μόνο αυτό. Αποκάλυψε μια άγνωστη μέχρι στιγμής πτυχή του ψυχικού της κόσμου, ότι από το 2018 αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης. Η παραδοχή έγινε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε ένα μακροσκελές κείμενο. Ανέφερε ότι περνά σε τακτά διαστήματα φάσεις κατάθλιψης και ότι αυτό της συνέβη, όταν ξαφνικά ένα ντροπαλό κορίτσι μετατρέπεται σε αθλητικό πρότυπο. Προηγήθηκε αντιπαράθεση με τους διοργανωτές που την πίεσαν να μιλήσει στους δημοσιογράφους κατά της διάρκεια του τουρνουά. Και όταν αρνήθηκε της επέβαλαν πρόστιμο 15.000 δολαρίων και την προειδοποίησαν ότι η συμπεριφορά της θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον αποκλεισμό από τα άλλα Grand Slam.

H 23χρονη Οσάκα, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα 4 Grand Slam και το ετήσιο εισόδημά της υπολογίζεται στα 27 εκ. δολάρια, δεν θεωρείται μόνο μια ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και αντισυμβατική. Στην αρχή της καριέρας της οι δημοσιογράφοι χαιρόντουσαν για τις συχνά περίεργες και αντισυμβατικές απαντήσεις της στις υποχρεωτικές συνεντεύξεις τύπου. Το κύμα κατανόησης και αλληλεγγύης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ακόμη και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, νούμερο ένα στον κόσμο, αποκάλεσε θαρραλέα την γιαπωνέζα τενίστρια.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα τα χρήματα που θα πληρώσει ως πρόστιμο να δοθούν σε φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ναόμι Οσάκα έγραψε:

«Ο θυμός είναι μια έλλειψη κατανόησης. Η αλλαγή κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα».

«Συχνά νιώθω ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα σεβασμό για την ψυχική υγεία των αθλητών και αυτό φαίνεται κάθε φορά που παρακολουθώ μια συνέντευξη Τύπου ή που συμμετέχω σε αυτή», έγραψε η πρωταθλήτρια του τένις ανακοινώνοντας την απόφασή της.

«Πολλές φορές μας κάνουν ερωτήσεις που έχουμε δεχθεί πολλαπλές φορές ή ερωτήσεις που φέρνουν αμφιβολίες στο μυαλό μας και απλά δεν πρόκειται να υποβάλλω τον εαυτό μου σε ερωτήσεις όσων αμφιβάλουν για εμένα», ανέφερε ακόμη, εξηγώντας την απόφασή της.

Η φωτογράφηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Η Ναόμι Οσάκα είναι μία από τις λίγες μαύρες αθλήτριες, που φωτογραφήθηκαν για το εξώφυλλο του Sports Illustrated Swimsuit.

Η 23χρονη τενίστρια χαρακτηρίστηκε από το περιοδικο ως «Αθλήτρια της Χρονιάς για το 2020», μετά τις αποκαλύψεις της για την ψυχολογική πίεση, που έχει υποστεί και για την μεγάλη προσπάθειά της να την διαχειριστεί.

Η διευθύντρια του περιοδικού, MJ Day δήλωσε για την Οσάκα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ναόμι είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο και η θέση της στο εξώφυλλο του περιοδικού μας ήταν δεδομένη. Πέρασε την αρχή της καριέρας της, κατακτώντας τίτλους και τώρα ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς. Την εξυμνούμε όμως, όχι μόνο για τις αθλητικές της επιδόσεις, αλλά για το πάθος της και την δύναμη με την οποία σπάει τα στερεότυπα κάθε φορά που προκειται για την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ψυχική υγεία».

Η ίδια αναφέρει για το εξώφυλλο: «Είμαι τόσο περήφανη που βρέθηκα σε ένα από αυτά τα εξώφυλλα και ήμουν η πρώτη με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Αϊτή. Αισθάνομαι παρόν το πολυπολιτισμικό μου υπόβαθρο σε ό,τι κι αν κάνω. Προσπαθώ να το ενσωματώσω στα πάντα, οπότε ελπίζω να το δείτε κι εσείς».

Ανέφερε επίσης, πως έμπνευσή της για το εξώφυλλο ήταν άνθρωποι, που θαύμαζε από μικρή, όπως η Μπιγιονσέ και η Τάιρα Μπανκς. «Το ότι μεγάλωσα βλέποντας τόσο απίστευτες γυναίκες στα εξώφυλλα και τώρα είμαι κι εγώ σε ένα από αυτά, μου μοιάζει με όνειρο», δήλωσε η αθλήτρια.

Ποια είναι η Ναόμι Οσάκα

Η Ναόμι Οσάκα (Naomi Osaka, ιαπωνικά:大坂 なおみ, προφέρεται: [o̞ːsäkä näo̞mʲi], γενν. στις 16 Οκτωβρίου 1997) είναι Ιαπωνίδα επαγγελματίας αθλήτρια της αντισφαίρισης. Έχει υπάρξει το No. 1 στην Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) και είναι η πρώτη Ασιάτισα που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του μονού. Έχει κερδίσει πέντε τίτλους του WTA Tour, συμπεριλαμβανομένων δύο τίτλων στα επίπεδα Grand Slam και Premier Mandatory. Κέρδισε τους δύο πρώτους της τίτλους μονού Grand Slam σε δύο συνεχόμενα τουρνουά Grand Slam, στο Αμερικανικό Όπεν του 2018 και το Αυστραλιανό Όπεν του 2019 και έγινε η πρώτη αθλήτρια που το κατάφερε από την Τζένιφερ Καπριάτι το 2001. Το 2020 κατέκτησε ξανά το Αμερικανικό Όπεν, το οποίο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2021 κατέκτησε ξανά το Αυστραλιανό Όπεν (μονό γυναικών).

Η Οσάκα γεννήθηκε στην Ιαπωνία από Αϊτινό πατέρα και Ιαπωνίδα μητέρα. Έζησε και προπονήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ηλικία των τριών ετών. Ήρθε στο προσκήνιο στην ηλικία των δεκαέξι ετών, όταν νίκησε την πρώην πρωταθλήτρια του US Open, Σαμάνθα Στόσαρ, στο ντεμπούτο της στο WTA Tour στο Standford Classic 2014. Δύο χρόνια αργότερα, έφτασε στον πρώτο WTA τελικό της στο Pan Pacific Open 2016 στην Ιαπωνία για να εισέλθει στις κορυφαίες 50 στην κατάταξη WTA. Η Οσάκα έκανε το ξεπέταγμα της στην ανώτερη βαθμίδα του γυναικείου τένις το 2018, όταν κέρδισε τον πρώτο της WTA τίτλο στο Indian Wells Open. Αργότερα μέσα στο έτος, νίκησε την 23 φορές πρωταθλήτρια μονού του Grand Slam, Σερένα Ουίλιμας, στον τελικό του US Open, για να γίνει η πρώτη Ιαπωνίδα παίκτρια που κερδίζει τίτλο μονού Grand Slam.

Η Οσάκα είναι γνωστή για το πολυεθνικό υπόβαθρο και την ντροπαλή, ειλικρινή της προσωπικότητα. Με το ποικίλο υπόβαθρο και την ιδιότητά της ως πρωταθλήτρια μονού Grand Slam, είναι μία από τις πιο εμπορικές αθλήτριες στον κόσμο, κατατάσσοντας τη δεύτερη σε εισοδήματα από διαφημίσεις το 2019, πίσω μόνο από τη Σερένα Ουίλιαμς. Στο γήπεδο, η Οσάκα έχει ένα επιθετικό στυλ παιχνιδιού με ισχυρό σερβίς, που μπορεί να φτάσει τα 200 χλμ. την ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...