Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη FIFA να δημοσιεύσει την έκθεσή της για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στο Μουντιάλ του Κατάρ

Το Κατάρ δέχθηκε έντονες πιέσεις σχετικά με τη μεταχείριση των αλλοδαπών εργαζομένων που εργάστηκαν σε ακραίες συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλοί να εγείρουν ανησυχίες, αναφορικά με το κατά πόσο η χώρα της Μέσης Ανατολής αρνήθηκε ότι υπήρξε επί χρόνια όλη αυτή η εκμετάλλευση.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι η FIFA θα πρέπει να δημοσιεύσει και να πραγματοποιήσει σχετικά μια επανεξέταση «αξιολογώντας τις ευθύνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα» έναντι των εργαζομένων, λέγοντας ότι τα ευρήματά της εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της FIFA τον Μάρτιο.

«Πριν απ’ το ετήσιο συνέδριό της την επόμενη εβδομάδα, η FIFA θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την έκθεση που διέταξε σχετικά με τις αρμοδιότητες του οργανισμού να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022», δήλωσε ο Στηβ Κόκμπερν επικεφαλής της ομάδας εργασιακών δικαιωμάτων και αθλητισμού της Αμνηστίας.

«Η FIFA έλαβε αυτήν την αξιολόγηση πριν από μήνες, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ή ενεργήσει βάσει των ευρημάτων της», πρόσθεσε ο Κόκμπερν ζητώντας ταχεία και θετική απάντηση στις συστάσεις. «Αυτή η καθυστέρηση απλώς παρατείνει τα βάσανα των οικογενειών που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κι εργαζομένους που κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εμβληματικής εκδήλωσης της FIFA.

Το περιεχόμενο της έκθεσης μπορεί να κάνει τη FIFA να αισθανθεί… άβολα, αλλά υπάρχει η συντριπτική υποστήριξη του κοινού για να δράσει και δεν υπάρχει δικαιολογία για να σταματήσει άλλο».

Σε απάντηση των παραπάνω, η FIFA είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι μελετούν και συζητούν την έκθεση. «Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν σε εύθετο χρόνο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της FIFA.

«Διεθνείς εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν αξιολογήσει και συνεργαστεί στο πρόγραμμα εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA έχουν επανειλημμένα σταθεί στην ευρωστία αυτού του προγράμματος και αναγνώρισαν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων».

Η διαδικασία της αναθεωρημένης έκθεσης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Συνέδριο της FIFA στις 17 Μαΐου στην Μπανγκόκ. Το 2022, η Αμνηστία και άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα είχαν ζητήσει από τη FIFA να αποζημιώσει τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαθέτοντας 440 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν στο χρηματικό έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο είπε ότι ένα ταμείο υποστήριξης και ασφάλισης εργαζομένων που ιδρύθηκε το 2018 από το Κατάρ παρείχε αποζημίωση άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων σε εργαζομένους για περιπτώσεις που σχετίζονται κυρίως με μη καταβολή μισθών.

Πηγή: ertsports.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma εξακολουθεί να αποτελεί στη χώρα μας την κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των συμπαγών crossover οχημάτων και ταυτόχρονα την ιδανική πρόταση για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα στις προκλήσεις της προέδρου και του εντολοδόχου πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως μη τήρηση της συμφωνίας των...

ΔΙΕΘΝΗ

Μια ετοιμοθάνατη γυναίκα δεν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα που της προσέφερε ο ίδιος της ο σύντροφος, επειδή συνέχιζε να πίνει ενώ βρισκόταν...

ΔΙΕΘΝΗ

To αίτημα του Ιράν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ταχείας χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήχησε σαν προειδοποίηση ότι το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο όπου...