Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Σιμόν Μπάιλς και άλλα θύματα του Νασάρ, ζητούν 1 δισ. δολάρια από το FBI για εγκληματικά λάθη

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς και δεκάδες άλλες γυναίκες που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Λάρι Νασάρ ζητούν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το FBI επειδή απέτυχαν να σταματήσουν τον αθλητικό γιατρό όταν η υπηρεσία έλαβε για πρώτη φορά κατηγορίες εναντίον του, δήλωσαν οι δικηγόροι την Τετάρτη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πράκτορες του FBI το 2015 γνώριζαν ότι ο φυλακισμένος πλέον Νασάρ κατηγορήθηκε για επίθεση σε γυμναστές, αλλά απέτυχαν να δράσουν, αφήνοντάς τον ελεύθερο να συνεχίσει να στοχεύει νεαρές γυναίκες και κορίτσια για περισσότερο από ένα χρόνο.

Παραδέχθηκε την ενοχή του το 2017 και εκτίει ποινή φυλάκισης δεκαετιών στη φυλακή.

«Είναι καιρός το FBI να λογοδοτήσει», είπε η Μάγκι Νίκολς, πρωταθλήτρια γυμναστικής στην Οκλαχόμα το 2017-19.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, μια κυβερνητική υπηρεσία έχει έξι μήνες για να απαντήσει στις αξιώσεις αδικοπραξίας που κατατέθηκαν την Τετάρτη. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μηνύσεις, ανάλογα με την απάντηση του FBI.

Στους περίπου 90 ενάγοντες περιλαμβάνονται οι Biles, Aly Raisman και McKayla Maroney, όλοι χρυσοί Ολυμπιονίκες, σύμφωνα με τους Manly, Stewart & Finaldi, μια δικηγορική εταιρεία στην Καλιφόρνια.

«Αν το FBI είχε κάνει απλώς τη δουλειά του, ο Νασάρ θα είχε σταματήσει πριν είχε την ευκαιρία να κακοποιήσει εκατοντάδες κορίτσια, συμπεριλαμβανομένης και εμένα», δήλωσε η πρώην γυμνάστρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Samantha Roy.

Η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ με έδρα την Ινδιανάπολη είπε σε τοπικούς πράκτορες του FBI το 2015 ότι τρεις αθλήτριες είπαν ότι δέχθηκαν επίθεση από τον Νασάρ, γιατρό της ομάδας.

Ωστόσο, το FBI δεν άνοιξε επίσημη έρευνα ούτε ενημέρωσε τις ομοσπονδιακές ή πολιτειακές αρχές στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, έναν εσωτερικό φύλακα.

Πράκτορες του FBI του Λος Άντζελες το 2016 ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του Νασάρ και πήραν συνέντευξη από πολλά θύματα, αλλά δεν ειδοποίησαν τις αρχές του Μίσιγκαν, είπε ο γενικός επιθεωρητής.

Ο Νασάρ συνελήφθη το φθινόπωρο του 2016 κατά τη διάρκεια έρευνας από την αστυνομία του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ήταν γιατρός στο Μίσιγκαν.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μίσιγκαν χειρίστηκε τελικά τις κατηγορίες εναντίον του Νασάρ για επίθεση, ενώ οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν συνέταξαν φάκελο για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας.

Σε παρατηρήσεις στο Κογκρέσο πέρυσι, ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, αναγνώρισε μεγάλα λάθη. «Λυπάμαι ιδιαίτερα που υπήρχαν άνθρωποι στο FBI που είχαν τη δική τους ευκαιρία να σταματήσουν αυτό το «τέρας» το 2015 και απέτυχαν. Και αυτό είναι ασυγχώρητο», είπε ο Ρέι στα θύματα σε ακρόαση της Γερουσίας.

Στην ίδια ακρόαση, η Μπάιλς, η οποία θεωρείται ευρέως ως η καλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών, είπε ότι ένα «ολόκληρο σύστημα» επέτρεψε την κακοποίηση. Η Maroney θυμήθηκε τη «νεκρή σιωπή» όταν μίλησε σε πράκτορες του FBI για τον Νασάρ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Μάιο δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον πρώην πρακτόρων που κατηγορήθηκαν ότι έδωσαν ανακριβείς ή ελλιπείς απαντήσεις κατά την έρευνα του γενικού επιθεωρητή.

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το οποίο επίσης κατηγορήθηκε ότι έχασε ευκαιρίες για πολλά χρόνια να σταματήσει τον Νασάρ, συμφώνησε να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 300 γυναίκες και κορίτσια που δέχθηκαν επίθεση από τον Νασάρ.

Η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ, η Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έκαναν διακανονισμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...