Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οικογένειες εργατών που έχασαν τη ζωή τους για το Μουντιάλ του Κατάρ μιλούν για συγκάλυψη και απάνθρωπες συνθήκες

Τα απομεινάρια της ζωής και του θανάτου ενός εργάτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ βρίσκονται στον κουρελιασμένο μπλε φάκελο που φέρνει η χήρα του από τη δροσιά μιας καλύβας από λάσπη σε ένα απομακρυσμένο χωριό, έξι ώρες νοτιοδυτικά του Κατμαντού.

Περιλαμβάνει το πιστοποιητικό γάμου τους, μια εικόνα υπερήχων του γιου του οποίου περίμεναν τη γέννηση και ένα σύντομο βιογραφικό που περιγράφει λεπτομερώς τη δουλειά που πίστευε ο σύζυγός της, Rup Chandra Rumba, ότι θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά στο Κατάρ — «τρεις μήνες βασική εκπαίδευση υπολογιστών» και «ένα έτος εμπειρίας σε ξενοδοχείο».

Χρειαζόταν πραγματικά μια «προμήθεια πρόσληψης», όχι προσόντα, για να φτάσει στη Ντόχα και να εξασφαλίσει μια θέση στην οικοδόμηση στο Education City Stadium του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, του οποίου ο πρώτος αγώνας είναι η Δανία εναντίον της Τυνησίας στις 22 Νοεμβρίου.
Μόλις έφτασε εκεί, πλήρωσε το απόλυτο τίμημα.

Ο Rumba εργαζόταν στο Κατάρ για λιγότερο από ένα χρόνο, όταν πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια πολυκατοικία, από «οξεία καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια λόγω φυσικής αιτίας», σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ. Ήταν μόλις 27.

Η χήρα του, Nirmala Pakhrin, έχει κρατήσει αυτό το πιστοποιητικό, μαζί με αυτό που καταγράφει ζοφερά τη διαδικασία με την οποία το σώμα του συζύγου της μεταφέρθηκε στο σπίτι σε ένα φέρετρο μέσω του μικρού αεροδρομίου του Κατμαντού.

Είναι ο αριθμός εγγραφής 841 στο φύλλο του Τελωνείου που αναφέρει λεπτομερώς το φορτίο και τον λόγο της επιστροφής του. Ο κ. Rumba ήταν ένας από τους εκατοντάδες που επιστρέφουν από το Κατάρ στο Νεπάλ σε φέρετρα κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στο Sportsmail αποκαλύπτουν ότι 239 Νεπάλ εργάτες πέθαναν στο Κατάρ σε μια περίοδο 12 μηνών από το 2020 έως το 2021 και αυτός είναι μόνο ο αριθμός των οποίων οι οικογένειες υπέβαλαν αίτηση για αποζημίωση.

Τα άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών, όπως ο Rumba, αποτελούν τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, όχι λιγότερο από το 45 τοις εκατό των θανάτων μεταναστών από το Νεπάλ στο Κατάρ αναφέρονται ως «φυσικά αίτια», σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Εξωτερικών Απασχόλησης του Νεπάλ.

Για την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, δεν υπήρχε τίποτα προς διερεύνηση σχετικά με τη φύση του θανάτου του Rumba.

Ένας φίλος τους έγραψε για λογαριασμό της χήρας του τον Φεβρουάριο του 2020, ρωτώντας αν θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αποζημίωση για να τη βοηθήσει να μεγαλώσει μόνη της το νεαρό αγόρι.

Ο εργοδότης του συζύγου της, ο ανάδοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Maskey Contracting, της είχε προσφέρει μόλις 7.000 Ριάλ Κατάρ — 1.500 λίρες.

Η απάντηση 800 λέξεων του γενικού γραμματέα της Ανώτατης Επιτροπής Χασάν Αλ Θαουάντι, που είδε το Sportsmail, στάλθηκε στην κυρία Παχρίν στα Αγγλικά και τα Νεπάλ, αν και μετά βίας γνωρίζει γράμματα.

Εκφράζει «βαθιά λύπη» και εξηγεί γιατί χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να απαντήσει. Ωστόσο, δεν απαντά στο αίτημά της για αποζημίωση. Απλώς ελπίζει ότι ο «καλής πίστης διακανονισμός» των 1.500 λιρών που έχει ήδη λάβει «θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο να σας υποστηρίξει».

Δεν χρειαζόταν καθόλου να πληρώσει η Maskey Contracting, λέει ο Al Thawadi στην κυρία Pakhrin. «Ο Ρουπ Τσάντρα δεν δικαιούταν επίδομα λήξης της υπηρεσίας σύμφωνα με την Εργατική Νομοθεσία του Κατάρ επειδή εργάστηκε στο Κατάρ για λιγότερο από την απαιτούμενη περίοδο των 12 μηνών».

Και προσθέτει: «Κατανοούμε ολόψυχα ότι μια οικονομική διευθέτηση δεν θα ανακούφισε ποτέ τη θλίψη που θα είχε προκαλέσει ο τραγικός θάνατος του συζύγου σας».

Το Κατάρ έχει ξοδέψει περίπου 5,3 δισεκατομμύρια λίρες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η κυρία Πάχριν δεν δείχνει κανένα συναίσθημα καθώς καθόμαστε στα υφαντά χαλάκια στην είσοδο της καλύβας της. Θα περάσουν τρία χρόνια αυτόν τον μήνα από τον θάνατο του συζύγου της. Έφυγε από το μικρό μέρος που νοίκιασαν στο Κατμαντού, το οποίο δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά, και μετακόμισε πίσω εδώ με τον γιο τους Niraj.

«Η ζωή του φαίνεται να αξίζει τόσο λίγο», λέει η 28χρονη για τον σύζυγό της. «Αλλά θέλω απλώς να είναι εδώ μαζί μου, χωρίς να ζητά χρήματα για τη ζωή του. Όταν μου είπαν ότι πέθανε ένιωσα σαν να έπεφτα από τον ουρανό. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία μου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πώς μπορώ να τον ξεχάσω ποτέ;».

Συναρμολογημένα έτσι, αυτές οι λέξεις μπορεί να ακούγονται σαν αυτές μιας σίγουρης, ευδιάκριτης νεαρής γυναίκας, αλλά η κυρία Πάχριν είναι ελάχιστα μορφωμένη και καθόλου σίγουρη συζητώντας γεγονότα, μέσω του μεταφραστή μας, κάτω από έναν καυτό μεσημεριανό ήλιο. Είναι το πιστοποιητικό θανάτου του συζύγου της που φαίνεται να την στοιχειώνει περισσότερο.

«Είπαν ότι ήταν η καρδιά του, αλλά ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα με αυτό», λέει. «Μου έλεγε για τη ζέστη εκεί έξω, πώς ένιωθε τη ζέστη του δρόμου κάτω από τα παπούτσια του. Μου έλεγε ότι δεν υπήρχε σκιά στο γήπεδο όταν κρεμόταν στα σχοινιά. Δούλευε πολλές ώρες αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την υγεία του».

Το πιστοποιητικό ιατρικής εξέτασης του κ. Rumba, το οποίο είδε το Sportsmail, δεν αποκαλύπτει προηγούμενο καρδιακό ελάττωμα. Μια ιατρική κλινική του Κατμαντού, η Aqua Diagnostic Services, υπέγραψε ένα πιστοποιητικό για τον κ. Rumba το 2016 που ανέφερε «δεν ανακαλύφθηκε τίποτα μη φυσιολογικό» στην καρδιά, τους πνεύμονες ή το στήθος του.

«Μόλις μιλήσαμε με τους εργοδότες του», λέει η χήρα του. «Μια πεντάλεπτη κλήση από αυτούς, αυτό ήταν το μόνο που είχαμε». Για εκατοντάδες σαν αυτήν, το Παγκόσμιο Κύπελλο που πλησιάζει θα είναι πηγή αγωνίας αυτόν τον χειμώνα.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία του Κατάρ δείχνει ότι περισσότεροι από 18.000 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει στη χώρα από το 2011. Πολλοί παρείχαν τη ραχοκοκαλιά για την κατασκευή οκτώ νέων σταδίων, των αυτοκινητόδρομων πέντε λωρίδων κυκλοφορίας και των ολοκαίνουργιων συστημάτων μετρό και τραμ που δημιουργήθηκαν για πρόσβαση σε αυτά.

Για να μην αναφέρουμε τις άλλες τεράστιες υποδομές που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ότι το Κατάρ θα παρουσιάσει μια λαμπερή εικόνα στον κόσμο τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η Ανώτατη Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ κατατάσσει μόνο όσους έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα ειδικά στα γήπεδά της ή εμφάνισαν μια «επαγγελματική ασθένεια» εκεί, ως θανάτους «σχετιζόμενων με την εργασία» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν και 35 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στα γήπεδα, μόνο τρεις από τις περιπτώσεις κρίθηκαν «σχετιζόμενες με την εργασία». Ερωτήσεις σχετικά με όσους έχουν πεθάνει οπουδήποτε εκτός από τις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου παραπέμπονται στην κυβέρνηση του Κατάρ.

Η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θεωρεί ότι η ζέστη, οι πολλές ώρες ή οι συνθήκες διαβίωσης είναι παράγοντες που συμβάλλουν στους «σχετιζόμενους με την εργασία» θανάτους και σπάνια αναλαμβάνει τις μεταθανάτιες εξετάσεις που απαιτούνται για να αποδείξει ότι οι θάνατοι συνέβησαν φυσικά μεταξύ των νεαρών εργαζομένων.

Πέθανε πράγματι ο σύζυγος της κυρίας Pakhrin από «φυσική αιτία» σε ηλικία μόλις 27 ετών; Το Κατάρ δεν ήθελε ποτέ να μάθει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Rup Chandra Rumba, όπως όλοι οι άλλοι μετανάστες εργάτες, ήθελε και χρειαζόταν τη δουλειά. Ήταν απελπισμένος να φτάσει στο Κατάρ γιατί στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας βρίσκεται η καταστροφική φτώχεια του Νεπάλ.

Μερικά χρόνια στη Σαουδική Αραβία δεν έφεραν τα χρήματα που του υποσχέθηκε ένας πράκτορας απασχόλησης, ο οποίος πήρε μια «προμήθεια πρόσληψης» 500 λιρών για να τον τοποθετήσει εκεί. Αλλά μετά από πέντε μήνες πίσω στο Νεπάλ, πλήρωσε τις 200.000 ρουπίες Νεπάλ (700 £) για έναν άλλο πράκτορα να τον βάλει στο Κατάρ.
Πήρε ένα δάνειο για να το κάνει, με 30 τοις εκατό τόκο, από έναν τοπικό δανειστή. «Του είπα, «Μην ξαναπάς», λέει η χήρα του.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ταξίδευε για τη Ντόχα με την Qatar Airways, η αεροπορική εταιρεία που πλήρωσε στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και στον Νεϊμάρ τεράστια ποσά για να εμφανιστούν στο βίντεο ασφαλείας επί του αεροσκάφους.

Δούλευε κόβοντας σιδερένιες ράβδους, μετά έσκαβε τρύπες, για να φτιάξει δρόμους. «Μετά μετακόμισε στο γήπεδο ποδοσφαίρου», λέει η κυρία Πάχριν. Ήταν το Education City Stadium. «Συχνά έλεγε ότι έπρεπε να κρεμαστεί στα σχοινιά. Συχνά έλεγε ότι ήταν δύσκολο».

Η έρευνα του Sportsmail στη Ντόχα τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε μια αίσθηση αυτού. Βρήκαμε εργάτες κοντά στο στάδιο Lusail, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, να κοπιάζουν κάτω από έναν άγριο ήλιο, εξαντλημένοι από το δίωρο αμισθί ταξίδι τους με βρώμικα λεωφορεία, ανάμεσα στον χώρο και τους σκοτεινούς, καπνιστούς, τσιμεντένιους οικοδομικούς χώρους όπου εργολάβοι τους στέγασαν, 12 σε ένα δωμάτιο σε κουκέτες, που περιστρέφονταν μέσα και έξω με βάρδιες.

Ο Ρούμπα και η σύζυγός του μίλησαν για τέσσερις ώρες τηλεφωνικά την ημέρα πριν πεθάνει, ενώ η βιντεοκλήση έληξε όταν ήρθε η ώρα να πάει για δουλειά. Ήταν σε καλή διάθεση. Ήταν πεπεισμένος ότι μετά από δύο χρόνια αυτής της δουλειάς, θα μπορούσε να επιστρέψει στο Κατμαντού.

Το μοιραίο τηλεφώνημα ήρθε από έναν από τους συναδέλφους του εργάτες από το Νεπάλ, που τηλεφώνησε στην κυρία Πάχριν για να πει ότι ο σύζυγός της «πέθανε στον ύπνο του».

Μια ώρα αργότερα, ένας διευθυντής της Maskey Contracting τηλεφώνησε με τα ίδια νέα. Η κλήση ήταν σύντομη, λέει, αλλά υπήρχε ήδη ένας υπαινιγμός της αξίας που δόθηκε στη ζωή του. «Είπαν ότι θα είχε αποζημιωθεί αν ο Ρουπ Τσάντρα πέθαινε στο γήπεδο, αλλά όχι στο μπλοκ φιλοξενίας», λέει.

Είναι το ίδιο μοτίβο θανάτου που μας περιγράφει η οικογένεια του Bhupendra Magar, από μια μονόχωρη ενοικιαζόμενη τσιμεντένια κατοικία στα περίχωρα του Κατμαντού.

Ο αδερφός του κ. Magar, Mohan, εξηγεί πώς ένας 35χρονος, ένας ταλαντούχος παίκτης βόλεϊ του οποίου το ύψος τον έκανε καταπληκτικό σκόρερ στο χωριό τους, πέθανε επίσης στον ύπνο του σε ένα συγκρότημα καταλυμμάτων. Δούλευε στο στάδιο Al Janoub, όπου η Γαλλία θα παίξει με την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Περού τη δεύτερη μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο κύριος Magar, όπως και ο Rumba, ήταν ένας νεαρός πατέρας, που έψαχνε τρόπους να προσφέρει. Παρά τα προσόντα του υδραυλικού, δεν είχε δουλειά. Είχε εργαστεί στη Μαλαισία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Κατάρ προτού επιστρέψει στο κράτος του Κόλπου για τέταρτη μετανάστευση πέρυσι. Είπε στην οικογένειά του ότι έκανε γενική δουλειά στο Al Janoub.

«Θα είχε ένα τεράστιο χρέος για να πληρώσει το δρόμο του σε αυτές τις προηγούμενες χώρες, 1,5 εκατομμύριο ρουπίες Νεπάλ (9.600 λίρες),» λέει ο αδελφός του. «Δανείστηκε 4.000 λίρες για να πάει στο Αφγανιστάν για μια δουλειά που χάλασε».

Την τελευταία φορά που μίλησαν, ο κ. Magar είπε στον αδερφό του ότι θα ήταν σπίτι για να το επισκεφτεί μέσα σε λίγους μήνες για να γιορτάσει το φεστιβάλ Hindu Dashain. Του ζήτησε επίσης να κάνει μια βιντεοκλήση με την κόρη του.

Η νεαρή κοπέλα, η Jenisha, είναι σκαρφαλωμένη σε έναν καναπέ δίπλα στον θείο και τη θεία της καθώς μιλάμε, κολλημένη σε κινούμενα σχέδια σε μια ασπρόμαυρη φορητή τηλεόραση. Το ζευγάρι την μεγάλωσε από τότε που πέθανε.

Ο γιος του Magar είναι με τη μητέρα του, 12 ώρες βόρεια από εδώ, κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Δεν του έχουν ενημερωθεί για τον θάνατο του πατέρα του.

«Μας είπαν ότι πήγε για ύπνο και δεν ξύπνησε», λέει ο κ. Magar. «Ότι υπέστη «οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια». Μας είπαν ότι ακούστηκε να λαχανιάζει μέσα στη νύχτα. Αλλά ήταν σε φόρμα και αθλητικός. Αυτό δεν έχει νόημα».

Το πιστοποιητικό ιατρικής εξέτασης του Magar, όπως και του Rumba, δεν αποκαλύπτει σημάδια καρδιακών προβλημάτων που αναφέρονται ως αιτία θανάτου.

Η απώλεια αυτής της φυσικής κατάστασης, οι νέοι άνδρες πραγματικά έχει νόημα, με φόντο τις συνθήκες εργασίας τους, λέει ο Δρ Prakash Ray Regmi, κορυφαίος Νεπάλ καρδιολόγος του οποίου η κλινική στο κέντρο του Κατμαντού βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων σε αυτόν τον βαθιά φτωχό πληθυσμό.

Ο Δρ Regmi λέει ότι έχει εξετάσει αρκετούς μετανάστες εργάτες που επιστρέφουν για να κατανοήσει το μοτίβο των θανάτων. 

«Πρέπει να δεις τη συνολική εικόνα», λέει. «Δουλεύουν πολλές ώρες σε έντονη ζέστη και ανεπαρκή σκιά που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και πίεση στην καρδιά και τα νεφρά.

«Μεταφέρονται από αυτή τη ζέστη σε κρύο κατάλυμα, όπου η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας φέρνει περαιτέρω πίεση στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της στεφανιαίας αρτηρίας.

Υπάρχει η κακή διατροφή και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους ζουν μαζί σε ένα μη αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται συνεχώς, καθώς μια βάρδια μπαίνει και μια άλλη φεύγει. Είναι πιθανό να υπάρχει καπνός τσιγάρου σε αυτή την μη αεριζόμενη ατμόσφαιρα. Αυτό δημιουργεί μια αύξηση στην πιθανότητα μονοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο. Είναι μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων που εξηγούν την καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο θάνατος κατά τη διάρκεια του ύπνου νωρίς το πρωί δεν είναι ασυνήθιστος. Όταν το βιολογικό ρολόι αρχίζει να χτυπά εκείνη τη στιγμή, η εξασθενημένη καρδιά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Θα υπάρξει επείγουσα ιατρική κατάσταση — εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, θάνατος.

Στη συνέχεια, για να καλύψουμε ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα, βλέπουμε την αιτία θανάτου να περιγράφεται ως καρδιακή ανεπάρκεια ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια δίπλα στις λέξεις «φυσική αιτία». Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν χρειάζεται να πληρώσει αποζημίωση. Αλλά η επίτευξη αυτής της διάγνωσης χωρίς μεταθανάτια εξέταση δεν είναι δυνατή. Χωρίς μια πλήρη νεκροψία, δεν μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως καρδιακή προσβολή».

Ο διαπρεπής Βρετανός παθολόγος Δρ Ντέιβιντ Μπέιλι είναι έκπληκτος με τον τρόπο που αυτοί οι θάνατοι απορρίπτονται χωρίς καμία εξέταση ως φυσικά αίτια, καρδιακή ανακοπή ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, χωρίς καμία προσπάθεια να εξακριβωθούν τα αίτια μέσω νεκροψίας.

«Όλοι τελικά πεθαίνουν από αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια στο τέλος», είπε.
Κανείς δεν θέλει να απαντήσει για τον θάνατο του Ρουπ Τσάντρα Ρούμπα.
Όταν ρωτάμε την Ανώτατη Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου γιατί η χήρα του Rumba δεν είχε δικαίωμα σε τίποτα πέρα από τα 1.500 £ του εργολάβου, μας λένε σε μια δήλωση ότι συνεργάστηκαν με τη Maskey Contracting για να «διαπραγματευτούν» έναν «διακανονισμό καλής θέλησης». Είχαν προηγουμένως αποκαλύψει ότι υπήρχε διαδικαστικό σφάλμα, το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία να προσλάβει εργαζομένους ενώ δεν της είχε χορηγηθεί έγκριση για να εργαστεί στον χώρο του Education City Stadium.

Ρωτάμε την Ανώτατη Επιτροπή εάν η εταιρεία έχει επιβαρυνθεί με κύρωση για αυτό. Δεν απαντούν. Αναζητήσαμε την εταιρεία αλλά η Maskey Contracting εξαφανίστηκε. Οι δεκάδες κλήσεις δεν μας οδηγούν πουθενά. Δεν υπάρχει καμία καταχώριση εταιρείας και καμία αναφορά στο Διαδίκτυο. Ζητάμε από την Ανώτατη Επιτροπή. Δεν απαντούν.

«Έτσι λειτουργεί το σύστημα», λέει ο Nick McGeehan, της Fair Square Consulting, της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει κάνει πολλά για να αναδείξει την πραγματικότητα για τους μετανάστες εργάτες στον Κόλπο.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού εργατικού δυναμικού είναι τόσο μεγάλες και υπάρχουν εκατοντάδες στολές καουμπόη που έρχονται εντός και εκτός έδρας. Κερδίζουν πολλά χρήματα από αυτά τα επικερδή έργα, αλλά στη συνέχεια αποδεικνύεται αδύνατο να εντοπιστούν».

Η Ανώτατη Επιτροπή επιμένει ότι οι εργαζόμενοι περιορίζονται πλέον βάσει νόμου σε οκτώ ώρες την ημέρα, συν δύο ώρες υπερωρίας, και ότι οι ιατρικές εξετάσεις πριν από την εργασία είναι υποχρεωτικές. Λένε ότι νέα όρια για τον χρόνο έκθεσης των εργαζομένων στον ήλιο επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και ότι έχουν διασφαλίσει ότι η ασφάλιση ζωής περιλαμβάνεται στα συμβόλαια.
Δεν έχουν κανέναν έλεγχο στη μεταχείριση των εργαζομένων που δεν εργάζονται σε ειδικά έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι δεκάδες χιλιάδες που εργάζονται για την προετοιμασία του Π.Κ. του Κατάρ για τον Νοέμβριο με άλλους τρόπους εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης του Κατάρ.

Από το γραφείο του στο Κατμαντού, ο κορυφαίος ειδικός στην εργασία μεταναστών του Νεπάλ Δρ Ganesh Gurung λέει ότι είναι «ηθική ευθύνη» τόσο του Κατάρ όσο και της Ανώτατης Επιτροπής να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο, μισθό και εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

«Μεταχειριστείτε τους ως ανθρώπους, όχι ως σύγχρονους σκλάβους, όσο απελπισμένοι κι αν είναι αυτοί οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο Κατάρ», λέει. «Τα φέρετρα δύο έως τριών μεταναστών εργαζομένων επιστρέφουν στο αεροδρόμιο μας κάθε μέρα. Είναι νέοι άνθρωποι, δεν είναι σκλάβοι. Πρέπει να υπάρχει ένας θεμελιώδης βαθμός ανθρωπιάς».

Οι οικογένειες εκείνων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ είναι απίθανο να δουν την εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα ηγηθούν οι παίκτες της Γερμανίας και της Δανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα από μπλουζάκια και πανό.

Υπάρχουν λίγες τηλεοράσεις στο Makwanpur και σίγουρα δεν υπάρχουν διαφημιστικές καμπάνιες της FIFA. Η κυρία Πάχριν χρειάστηκε μια ώρα για να περπατήσει μέχρι το ταχυδρομείο για να παραλάβει την επιστολή που έστειλε η Ανώτατη Επιτροπή.
Η θλιβερή ειρωνεία είναι ότι εκείνη και ο γιος της έχουν βρει όλα όσα ήθελε ο άντρας της στη ζωή. Υπάρχει κάτι το ειδυλλιακό στη βασική ζωή εδώ, μακριά από το επικίνδυνο χάος του υπερπληθoύς Κατμαντού, όπου εκατομμύρια ανταλλάσσουν οποιαδήποτε αγαθά μπορούν να βρουν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η εκπαίδευση για τον γιο τους, την οποία προοριζόταν να χρηματοδοτήσει το έργο του Rumba στο Κατάρ, παρέχεται στο τοπικό Red Road English School, όπου διδάσκει η αδερφή της κυρίας Pakhrin. «Μόλις τελείωσε τις εξετάσεις», λέει.

Η κυρία Πάχριν βρίσκει δουλειά, σε καλλιέργειες και κουβαλώντας άμμο ή τούβλα για εργάτες. Η μητέρα της έχει ένα μικρό οικόπεδο πίσω από την καλύβα από λάσπη, όπου φυτρώνουν σιτάρι και φασόλια, και τρέχοντας γύρω από μια μικρή αυλή είναι οι κατσίκες που συνήθιζε να τραγουδά ο σύζυγός της για την εκτροφή.

«Είπα πριν πάει ξανά στο Κατάρ, «Μην γυρίσεις πίσω. Κάτι μπορούμε να κάνουμε εδώ. Θα επιβιώσουμε», λέει. «Μακάρι να μπορούσα να τον είχα πείσει για αυτό».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...