Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Πάμε άμυνα» αλλά πώς;

«Οσοι μας πληροφορούν, είτε παρακρατούν πληροφορίες είτε αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία που να επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων».

Την πανδημία αφορά ο εντός εισαγωγικών ισχυρισμός. Και μάλιστα την πανδημία στην Ελλάδα, όχι π.χ. στην Τουρκία, όπου ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος καταγγέλλει επίμονα ότι το καθεστώς Ερντογάν δίνει επί μήνες παραποιημένα, εξωραϊστικά στοιχεία. Και δεν πρόκειται για τον ισχυρισμό κάποιου πολιτικού της αντιπολίτευσης, οπότε η κυβερνητική απάντηση θα ήταν άμεση και «καθέτως» ατακαδόρικη, δηλαδή μη απάντηση: «Φέικ νιους», «αντιπολιτευτικό μένος», «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας», «σκύλευση νεκρών» κτλ.

Ο κ. Στέφανος Μάνος τα έγραψε αυτά τα «αντεθνικά» περί χειραγωγήσεως των πληροφοριών, ενίσχυσε δε τα λεγόμενά του παραθέτοντας αριθμούς: με βάση τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα, από τις 6 έως τις 15 Δεκεμβρίου, ήταν σε χειρότερη θέση από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά ακόμα και από τις ΗΠΑ.

Οτι δεν πάμε καλά, το ξέρουμε. Για το πόσο ακριβώς, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Μιλούν και στην Ελλάδα οι γιατροί, καιρό τώρα. Παρότι δεν βρίσκουν ευήκοα κυβερνητικά ώρα, μαθημένα στις δοξολογίες. Παρότι σπανίως πετυχαίνουν πρόθυμες τις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης ή των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Παρότι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου όπου εργάζονται. Γιατί; Μα επειδή τα λεγόμενά τους δεν συμφωνούν με την τρέχουσα κυβερνητική υμνολογία, με το επίσημα διακινούμενο πανδημικό διήγημα, που έχει αποκτήσει ευδιάκριτα γνωρίσματα μυθοπλασίας.

Η επικοινωνιακού προσανατολισμού αναπαράσταση της πανδημίας και των μεγεθών της βασίζεται στη μοναδική ίσως απόφαση της κυβέρνησης που έμεινε σταθερή από το ξεκίνημα της τραγωδίας: λίγα τεστ, πολύ λίγα τεστ. Αντίθετα με τις συμβουλές-εντολές του ΠΟΥ, τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων και τις ανάγκες των επιδημιολόγων. Δεν είναι περιττά έξοδα τα πολλά τεστ, ούτε τα τεστ σε εργασιακούς χώρους, σε γηροκομεία, φυλακές, χρονίως υποβαθμισμένες περιοχές. Είναι απολύτως απαραίτητα. Αν βέβαια συμφωνούν οι κυβερνώντες ότι για να νικήσεις έναν «αόρατο αντίπαλο» πρέπει να προσπαθήσεις να τον κάνεις ορατό και ευκρινή. Οσο περισσότερο γίνεται.

Ναι, να «πάμε άμυνα», όπως μας προτρέπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο νέο παραινετικό βιντεάκι. Στα τυφλά όμως, χωρίς καλή γνώση του αντιπάλου και σωστή κατανομή ρόλων, καμία άμυνα δεν τελεσφορεί.

Παντελής Μπουκαλάς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για πρώτη φορά το MG3 θα είναι διαθέσιμο σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη, αφού προηγουμένως προσφερόταν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τρεις προδιαγραφές θα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ξεκάθαρα η Renault απευθύνεται στο συναίσθημα και μένει πάνω σε σχεδιαστικές φόρμες που κρατούν το πρωτότυπο Renault 5 στην επικαιρότητα με τον καλύτερο δυνατό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιστή στην παράδοση που τη θέλει αφοσιωμένη στην περιπέτεια και την υψηλή τεχνολογία, η Jeep ανακοινώνει την νεότερη προσθήκη στην γκάμα του πιο κόμπακτ...