Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Oι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα και ο ανταρτοπόλεμος στα social media

«Θα κάνουμε τα πάντα για να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα και να διασφαλίσουμε ότι το πραξικόπημα στη Μιανμάρ θα αποτύχει», τόνισε στην «Washington Post» o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ο στρατός δυσκολεύεται να επιβάλει την εξουσία του μετά την εκδήλωση του κινήματος της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας, ενώ είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας. Βασικό στήριγμα των Βιρμανών στρατιωτικών είναι πρωτίστως η Κίνα και δευτερευόντως η Ρωσία, ενώ η Ινδία ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο εμβολίων του Covid-19 στη Μιανμάρ.

Ο επικεφαλής της χούντας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλιάνγκ, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος θα παραταθεί για ένα χρόνο και ύστερα από άλλους έξι μήνες οι στρατιωτικοί θα επιτρέψουν τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

Κανείς ωστόσο δεν τους πιστεύει, αφού δεν σεβάστηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και τη συντριπτική νίκη με άνω του 80% της Εθνικής Δημοκρατικής Λίγκα της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

Η 75χρονη, ιστορική αρχηγός της αντιμιλιταριστικής παράταξης, που είχε μείνει επί 15 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό από παλαιότερα στρατιωτικά καθεστώτα, συνελήφθη και αυτή τη φορά και απειλείται με 2 χρόνια φυλάκιση για παράνομη κατοχή… συσκευών επικοινωνίας γουόκι-τόκι.

Στην προσπάθειά της να ελέγξει τις διάσπαρτες αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, η χούντα διέκοψε τη λειτουργία του facebook και της εφαρμογής WhatsApp ως τις 7 Φεβρουαρίου, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες της εταιρίας.

Oμως οι χρήστες καταφεύγουν σε άλλες πλατφόρμες συνεχίζοντας την αντίσταση. Δεκάδες βουλευτές ορκίστηκαν συμβολικά στον ξενώνα τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν αποχή αναγκάζοντας το στρατό να μεταφέρει ασθενείς σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ σε διάφορες πόλεις έγιναν μικρές φοιτητικές διαδηλώσεις και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

LIFESTYLE

“Φτάνει που ξέρω πως υπάρχει κι ας μην είναι εδώ” αναφώνησε, αμέσως μόλις συνάντησε το τηλεοπτικό κοινό του STAR, ο Ετεοκλής Παύλου! Μοναχική έναρξη...