Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανέπτυξαν φορετό αισθητήρα που παρακολουθεί την υγεία των οργάνων

Ερευνητές ανέπτυξαν έναν φορετό αισθητήρα που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα εσωτερικά όργανα του ατόμου καθώς αυτό εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Η συσκευή αυτή, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένα «γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός», έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου τσιρότου και τοποθετείται στο στήθος του χρήστη.

«Αυτή η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες να σώσει και να βελτιώσει ζωές», δήλωσε ο Muyang Lin, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Ο αισθητήρας μπορεί να αξιολογήσει την καρδιαγγειακή λειτουργία εν κινήσει. Οι μη φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής παροχής, σε ηρεμία ή κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, είναι χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε.

(Muyang Lin, Jacobs School of Engineering at UC San Diego)

Η συσκευή USoP (ultrasonic system-on-patch), όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης για να ερμηνεύσει τα δεδομένα που συλλέγει ένα μικρό, εύκαμπτο κύκλωμα ελέγχου και ένας αισθητήρας υπερήχων. Σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρονικά επιθέματα που απαιτούν καλώδια και περιορίζουν την κινητικότητα του χρήστη, αυτή η συσκευή ανήκει στο Διαδίκτυο των Ιατρικών Πραγμάτων (IoMT).

Απροσδόκητα, η ομάδα ανακάλυψε ότι η συσκευή είχε και άλλες δυνατότητες.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο, ο στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε έναν ασύρματο αισθητήρα αρτηριακής πίεσης. Καθώς προχωρούσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να μετρήσει πολλές πιο κρίσιμες φυσιολογικές παραμέτρους από την αρτηριακή πίεση, όπως η καρδιακή παροχή, η αρτηριακή ακαμψία και ο εκπνεόμενος όγκος. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι απαραίτητες για την καθημερινή υγειονομική περίθαλψη ή την παρακολούθηση εντός του νοσοκομείου», σημείωσε ο Lin.

(Muyang Lin, Jacobs School of Engineering at UC San Diego)

«Εφαρμόζοντας έναν προηγμένο αλγόριθμο προσαρμογής, κάναμε αυτό το μοντέλο να λειτουργεί σε διαφορετικά άτομα, ελαχιστοποιώντας τις αποκλίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Ουσιαστικά, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον αλγόριθμο σε ένα άτομο και να τον εφαρμόσουμε σε πολλά άλλα με ελάχιστη επανεκπαίδευση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ziyang Zhang, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές με περισσότερους συμμετέχοντες. Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να εμπορευματοποιήσει το προϊόν μέσω της πανεπιστημιακής spin-off εταιρείας, Softsonics.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργοποιήθηκε η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...