Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτοάνοση καταστροφή κυττάρων στη μύτη η αιτία της απώλειας όσφρησης στη μακρά Covid-19

Η αιτία που σε μερικούς ανθρώπους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησης τους, είναι μια συνεχιζόμενη αυτοάνοση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού τους. Παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, επιτίθεται στα οσφρητικά νευρικά κύτταρα στη μύτη, με συνέπεια την μείωση του αριθμού τους και τελικά την αδυναμία αποκατάστασης της όσφρησης.

Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες των αμερικανικών πανεπιστημίων Ντιούκ, Χάρβαρντ και Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπράντλεϊ Γκολντστάιν του Ιατρικού Κέντρου του Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα βιοψίας από το επιθήλιο της μύτης 24 ασθενών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η μελέτη ρίχνει φως σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους (τουλάχιστον το 5% των συνολικών ασθενών με Covid-19), οι οποίοι – αφότου αρρώστησαν λόγω του κορονοϊού – δεν έχουν ανακτήσει ακόμη την κανονική όσφρησή τους.

Η έρευνα, μολονότι εστιάζει στην όσφρηση, ρίχνει επίσης περισσότερο φως στις πιθανές υποκείμενες αιτίες και για άλλα συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19, όπως η γενικευμένη κόπωση, η δύσπνοια, η εγκεφαλική «ομίχλη»κ.α., που πιθανώς πυροδοτούνται από παρόμοιους αυτοάνοσους βιολογικούς μηχανισμούς.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης στη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης από τον ιό, θα ανακτήσουν την όσφρησή τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά μερικοί όχι. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την υποομάδα των ανθρώπων που συνεχίζουν να έχουν επίμονη απώλεια όσφρησης επί μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τα ευρήματά μας είναι εντυπωσιακά, καθώς μοιάζουν με ένα είδος αυτοάνοσης αντίδρασης στην ίδια τη μύτη», δήλωσε ο δρ Γκολντστάιν.

Πάντως οι ερευνητές χαρακτήρισαν ενθαρρυντικό ότι, παρά τη βλάβη στους οσφρητικούς νευρώνες, ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς φαίνεται να διατηρούν εν μέρει την ικανότητα αποκατάστασης της λειτουργίας τους σταδιακά. Οι επιστήμονες ελπίζουν επίσης ότι, τώρα που φώτισαν τον βιολογικό μηχανισμό της βλάβης, θα βρουν νέες θεραπείες για το πρόβλημα, ώστε να μπορούν να αποκαθιστούν σε ένα βαθμό τουλάχιστον την αίσθηση της όσφρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μια στρατιωτική συμμαχία, είναι μια συμμαχία αξιών και αρχών τόνισε ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας στη δήλωσή στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Abarth Offshore, παρουσιάστηκε στην πλέον ιδιαίτερη έκθεση αυτοκινήτου στον κόσμο, το Top Marques στο Μονακό. Στα προφανή του πλεονεκτήματα, είναι το ιδιαίτερα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο γνωστές προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρείν ενισχύουν το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο. Συγκεκριμένα οι, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS-Energy & Metals και ο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά στο 13% κινήθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των καταστημάτων, στο σύνολο της χώρας, την τελευταία διετία (κατά μέσο όρο 6,9% το 2023 και...