Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Green Pass: Τι πρέπει να κάνεις για να ταξιδέψεις στα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα από τις 14 Μαΐου

 

Το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια από τις 14 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στη σημερινή (12/05) ενημέρωση για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Η χώρας μας κάνει ένα ακόμη σταθερό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα με το άνοιγμα του τουρισμού και την κατάργηση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Σκέρτσος, ο τουρισμός θα ανοίξει με χρήση του Green Pass+ και του Συστήματος Δειγματοληψίας.

Το πράσινο πιστοποιητικό θα ενσωματώνεται εντός της φόρμας για τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων (Passenger Locator Form, PLF), η συμπλήρωση της οποίας θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν από την άφιξη, όπως και η συλλογή δεδομένων ταξιδιωτών.

Επίσης προβλέπεται δυνατότητα του χρήστη να ανεβάσει στο PLF το «πράσινο πιστοποιητικό» και αξιοποίηση QR codes και mobile apps για την ορθότερη και ταχύτερη καταγραφή.

Όσον αφορά στο Σύστημα Δειγματοληψίας, προβλέπει στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο στις εισερχόμενες ροές λόγω πεπερασμένης δυναμικότητας τεστ, αξιοποίηση δεδομένων Green Pass/ PLF από αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης, βέλτιστη κατανομή διαθέσιμων τεστ βάσει ρίσκου: χώρα και περιοχή προέλευσης, φύλο, ηλικία, επιδημιολογικό προφίλ και διαρκή ανατροφοδότηση αλγορίθμου για διαρκή προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ακριβέστερες προβλέψεις.

Από εκεί και πέρα, απελευθερώνονται οι εσωτερικές μετακινήσεις προς τα νησιά με τη χρήση του Green Pass.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν έχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση) ή αρνητικό PCR test 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση με ισχύ έως 9 μήνες).

Σημειώνεται ότι για τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα δεν απαιτείται το Green Pass.

Παράλληλα, υποχρεωτικός θα είναι ο έλεγχος από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Τέλος:

Υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω

To self-test θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr

Το PLF θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τους εισερχόμενους στη χώρα τουρίστες,

Ισχυρή είναι η σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού test στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουμε να κινητοποιηθούμε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό εδώ και 18 μήνες», επισημαίνει ο ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ,...