Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μπουρλά: «Εμβόλια mRNA και για άλλες ασθένειες τα επόμενα χρόνια» – Η εκτίμηση για τον κορονοϊό

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, μιας και που εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαλειφθεί και αυτός δεν είναι από αυτούς, ανέφερε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας σήμερα στο 7o Φόρουμ Δελφών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως πλέον έχουμε τα όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους θα πειστεί να εμβολιαστεί, καθώς και ότι την 4η δόση δεν θα την κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι. Επομένως, συνέχισε, η προστασία θα είναι λιγότερη και επειδή τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό διότι η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, οι μολύνσεις θα είναι περισσότερες.

Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες, είπε ο κ. Μπουρλά. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι ένα εμβόλιο για την Covid-19, που να προστατεύει για ένα χρόνο.

Εξάλλου, σημείωσε πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποια χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την «Όμικρον», τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς, ανέφερε ο CEO της Pfizer, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Με την τεχνολογία mRNA τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δούμε και άλλα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για τον καρκίνο ή γενετικές ασθένειες, είπε ακόμη ο επικεφαλής της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας: «Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες».

Τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας, μάθαμε πάρα πολλά: «Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας».

Εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα: «Αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;».

Στα δύο χρόνια πανδημίας στον πολιτικό τομέα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, είπε ο κ. Μπουρλά. Καταλάβαμε την αξία της επιστήμης, να δίνονται κίνητρα για να έχουμε ένα ζωντανό βιοτεχνολογικό οικοσύστημα. Από την άλλη, όμως, έγιναν και λάθη με το κυριότερο ότι «πολιτικοποιήθηκε η κρίση και από αυτό θα μάθουμε. Πολλοί παίρνουν θέση εάν υπάρχει ο ιός, αν πρέπει να φοράμε μάσκα με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και μερικές φορές και την θρησκευτική τους, παρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όχι μόνο οι τουριστικές και οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και η βιομηχανία. Έρευνες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόκληση της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. “Η...