Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λευκορωσία: Στη φυλακή άλλος ένας κορυφαίος αντίπαλος του Λουκασένκο

Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ο οποίος οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις κατά του αμφιλεγόμενου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι καταδικάστηκε για οργάνωση ταραχών μεταξύ άλλων κατηγοριών, μετά από δίκη που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως απάτη.

Ο Τιχανόφσκι σχεδίαζε να αντιμετωπίσει τον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά τέθηκε υπό κράτηση πριν από την ψηφοφορία.

Η σύζυγός του, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, αντιμετώπισε τον Λουκασένκο, ο οποίος κέρδισε στην ευρέως αμφισβητούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ίδια διεκδίκησε τη νίκη στις εκλογές του Αυγούστου, αλλά, φοβούμενη για την ασφάλειά της, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Λευκορωσία μαζί με τα παιδιά της την επόμενη μέρα.

Την Τρίτη, η Τιχάνοφσκαγια αμφισβήτησε την εγκυρότητα του δικαστηρίου που δίκασε τον σύζυγό της και είπε ότι οποιαδήποτε ποινή του θα ήταν «απαράδεκτη». «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το άτομο που αγαπώ και που έγινε ηγέτης εκατομμυρίων Λευκορώσων», είπε η Τιχάνοφσκαγια σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta μετέδωσε ότι η ετυμηγορία εκδόθηκε σε δικαστήριο στη νοτιοανατολική πόλη Gomel την Τρίτη. Τρία άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης – ο Μίκολα Στάτκεβιτς, ο Ιγκόρ Λόσικ, ο Βλαντιμίρ Τσιγκάνοβιτς – κρίθηκαν επίσης ένοχοι στο πλαίσιο της ίδιας δίκης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Τιχανόφσκι είναι ο τελευταίος εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης που φυλακίζεται στην Λευκορωσία, μετά τη βάναυση καταστολή των διαφωνούντων που αμφισβήτησαν τη νίκη του Λουκασένκο στις εκλογές.

Ο Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και αντιμετώπισε μήνες διαδηλώσεων πέρυσι, στον με την αφορμή των οποίων δεκάδες πολιτικοί και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ η ποιητική συλλογή του λογοτέχνη ,κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...